Első éjszaka az új Néprajzi Múzeumban

A látogatók az idei Múzeumok Éjszakája keretében először fedezhetik fel a frissen megnyitott Néprajzi Múzeumot. Gyermekek éjszakája szöuli idő szerint, zene, kortárs és néptánc, különleges kurátori programok, egyéni hangvételű tárlatvezetések és tudományos programok teszik feledhetetlenné és élményekkel gazdaggá az estét.

Az épületet vagy a tetőkertet az építész és a főigazgató vezetésével lehet felfedezni, a tárlatokat pedig a kurátorok mellett a Taraczky Dániel látványtervező de Réz András filmesztéta is bemutatja. Érdekes szemezgetések során külön is bemutatkoznak a Kerámiatér amerikai és afrikai kerámiái, s kiderül a varázsteve titka. Ugyanitt korhatáros tárlatvezetésen is részt vehetnek a karikás tartalmak iránt érdeklődők.

Az „újra gombolt hagyomány” szlogen jegyében az intézmény archívumaival összekapcsolódó meglepetés programmal vár a Willany Leó improvizációs táncműhely, Sőregi Anna népdalénekes, Lajtha László fonográfos gyűjtéseinek feldolgozói, valamint a Mugunghwa táncegyüttes.

Ezen az éjszakán több alkalommal is látogathatóvá és megérthetővé válik a múzeum készülő állandó kiállításának egy roppant izgalmas és látványos része, egy hatméteres adatszobor is. A work-in-progress bemutató során a művészet, az építészet és a design metszéspontjában álló művészi adatvizualizáció először lesz látható, folyamatos alkotói jelenlét mellett.

Fontos, hogy a múzeum már 15:00 órától várja a gyerekeket, ahol képzeletben a szöuli időszámítás veszi kezdetét, így a legkisebbek is átélhetik az éjszakai programok varázsát. Budapesti idő szerint 15 órakor, kereken 7 órát ugrunk előre az időben és térben. Tesszük mindezt azért is, hogy együtt megnézhessük a Néprajzi Múzeum 8000 km-re lévő vándorkiállítását a Szöuli Történeti Múzeumban. A partit jazzjátszótér nyitja Dés Andrással és zenekarával, majd lampionkészítés, vajang bábok, fényfestés, népi játékok, mesterségek, manga naptárkészítés, filmvetítés, emlékfotó, beszélgetések – az este 21 óráig tartó program igen gazdag kínálata várja a kicsiket.

Az elmúlt évek egyik néprajzi elemekkel is átszőtt, izgalmas hazai tudománytörténeti felfedezése volt, hogy a Bács-Kiskun megyei Solt református templomának tornyán levő csillagmotívumot a C/1769 P1 (Messier) üstökös ábrázolásával azonosították. A felfedező, Rezsabek Nándor, alkalmazott környezetkutató, tudományos újságíró és blogger előadásában nemcsak az 1769. évi kométa feltűnését ismerteti, hanem a csóvás égi vándorok természettudományos mibenlétére és kultúrtörténeti jelentőségére is rávilágít.

A Néprajzi Múzeum azték kori maszkjának természettudományos és kulturális háttere is megismerhető lesz – fényt derül a tárgyat alkotó anyagokra, a maszk korára, múzeumi és kulturális összefüggéseire, használatára és előkerülésének körülményeire, a türkizszemcsék mélyén rejtőző titkokra.

A Néprajzi Múzeum programkínálatában itt böngészhet:

https://muzej.hu/program-search?field_time_type_target_id=All&field_city_target_id=527&field_county_target_id=All&field_location_target_id_entityreference_filter=4917&field_county_showall=0&field_event_datetime_value=All&program_type=All

Forrás: Néprajzi Múzeum