Családi programok, irodalmi buszjárat és bunkertúra a Múzeumok Éjszakáján a Közlekedési Múzeumban

Épületbejárások, bunkertúra, lego-motorépítés, élményvezetések, családi séták és irodalmi különjárat várja a látogatókat a Közlekedési Múzeumban június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján. A közlekedés és az irodalom kapcsolatát felidéző különjáraton híres magyar írók, költők utazásról szóló műveinek közönségévé válhatunk. Mindazok számára pedig, akik karszalagjukat a múzeum honlapján vásárolják meg, számos program ingyenesen látogatható.

Május 28-án nyitotta meg kapuit a Közlekedési Múzeum, már több mint 5000 m²-en látható  időszaki kiállítása. A Volt egyszer egy Északi…a történet folytatódik az Északi Járműjavító múltját, az 1950-es évektől a 2000-es évekig itt megforduló járműveket, valamint az egykori szakemberek mindennapjait mutatja be. A Múzeumok Éjszakáján különleges tárlatvezetések tárják fel a gyűjtemény legérdekesebb kincseinek történetét. Kinyílnak az ajtók, felnyílnak a motorháztetők és a Múzeumok Éjszakáján bárki benézhet az Ikarus 66 és a Gaz-12 ZIM motorjába és a Skoda Octavia Super titkaira is fény derül. A múzeum június 21-én megnyílt időszaki kiállítása, a Meg nem épült Budapest szekció pedigazokat az elmúlt 150 évben született közlekedési víziókat veszi sorra, amelyek fővárosunk arculatát formálták volna át, ám végül nem valósultak meg.

A Múzeumok Éjszakáján a Közlekedési Múzeum kiállítására a látogatók egy különleges irodalmi különjárattal is eljuthatnak, amely az Astoria és az Északi Járműjavító között közlekedik a 9-es busz vonalán. A múzeum Átszállás című, az irodalom és a közlekedés kapcsolatát feldolgozó programsorozatának részeként az utazó közönség Márai Sándor, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Mándy Iván, Garaczi László és Weöres Sándor utazásról szóló szövegeiből válogatott izgalmas előadás részese lehet a Petőfi Irodalmi Múzeum jóvoltából. Az érdeklődők egy-egy utazási időpontban regisztrálhatnak Huzella Júlia Osztálykirándulás, valamint Mészáros Béla A szentimentális kalauz című előadására este 18 és 21 órától a múzeum honlapján.

Az Északiba ellátogatók a Múzeumok Éjszakáján műhelytitkokat ismerhetnek meg, a bőrükön érezhetik, milyen volt egy járműjavító üzemben  dolgozni és benézhetnek a vonatok belsejébe. A délutáni családi programokon a legkisebbek legóból építhetnek belsőégésű V8, boxer és sor 4-es motorokat, de akár saját terveik modelljeit is elkészíthetik. A tárlatvezetéseken kiderül, milyen közlekedési eszközöket használtunk egykor, a Poggyász mesék keretében bőröndökön, csomagokon, az utazáshoz nélkülözhetetlen tárgyakon keresztül ismerhetik meg a múzeumi gyűjtemény járműveit. A kiállítótérben elhelyezett VR-szemüveges installációba lépve Budapest panorámáját az épülő MOL torony 143 méteres magasságából élvezhetik gyerekek és felnőttek egyaránt.

Mi az a krampácsolás és miért kell minden vonat indulása előtt elvégezni? És vajon milyen egy igazi dízelmozdony kattogó hangja? Az érdeklődők testközelből élhetik át, milyen volt a Járműjavítóban dolgozó fizikai munkások élete. Ennek szemléltetésére Lakner Antal kortárs képzőművész Munkaállomás című talicskáját is kipróbálhatják. A Dízelcsarnokban eddig olyan, a közönség számára ismeretlen terek mesélnek történetükről, mint a titkos hidegháborús óvóhely, a még a Járműjavító területén megújulásra váró  épületek.   A különleges, kézzel festett jelző táblák arról mesélnek, milyen balesetvédelmi szabályok érvényesültek a veszélyes Északi Járműjavító területén. Az igazán bátrak kipróbálhatják a hajtányt, és sötétben kivilágított pályán suhanhatnak az emblematikus vasúti eszközön.


A Közlekedési Múzeum minden programja Múzeumok Éjszakája karszalaggal látogatható. Azok a vendégek, akik a múzeum honlapján vásárolják meg karszalagjukat, bizonyos programokon ingyen vehetnek részt.

Részletes program: https://muzej.hu/muzeum/eszaki-jarmujavito-az-uj-kozlekedesi-muzeum-helyszine

A múzeum irodalmi különjáratán a részvétel regisztrációhoz kötött.

Regisztráció ezen a linken.

Karszalag vásárlás: https://www.jegy.hu/program/muzeumok-ejszakaja-136627

Forrás: Közlekedési Múzeum