LECH MAJEWSKI BUDAPESTEN

Lech Majewski plakátjaiból nyílik kiállítás a Platán Galériában június 23-án, este 18 órakor. A lengyel grafikus és plakáttervező a legendás lengyel plakátiskola guruját, Henryk Tomaszewskit tartja mesterének. Majewski a világhírű Varsói Nemzetközi Plakát Biennálé egyik alapítója és jelenlegi elnöke. Nevéhez fűződik a világszerte működő Lengyel Intézetek, így a budapesti Lengyel Intézet logójának terve is.   

Lech Majewski szakterülete a kiadói és reklámgrafika, a plakát és a rajz, valamint a zene. Saját grafikai és zenei stúdióval rendelkezik. 1972-ben a Varsói Képzőművészeti Akadémia Grafikai Karán szerzett diplomát Henryk Tomaszewski professzor plakátstúdiójában. Jelenleg egyetemének professzora, órákat ad a Grafikai Kar Plakát és Kiadói Grafikai Stúdiójában, valamint a világ számos egyetemén. Egyik, a 16. Zamości Nemzetközi Vokális Jazz Találkozóra tervezett művét beválasztották az 1945-1990 között született 100 legfontosabb amerikai és európai plakát közé.

A művész azt mondja, ha a plakát ugyan nem is változtatja meg a világot, de tökéletes megörökítése egy helynek, egy időnek és egy eseménynek. Lech Majewski a varsói Nemzetközi Plakát Biennálé elnöke. Több egyéni kiállítása volt. Számos poszterbemutatón és versenyen vett részt világszerte, ahol nagyon sok rangos díjat és kitüntetést nyert. Lengyelországban és Németországban könyveket tervez, amiket jelentős számú díjjal jutalmaztak. Az usti nad labemi J. E. Purkyne Egyetem honoris causa doktora, a pilseni Nyugat-Csehországi Egyetem Sutnar-díjasa, a nagyszombati Plakát Triennálé Master’s Eye-díjasa. Kitüntették a Gloria Artis Érdemrend arany és ezüst fokozatával is. Nem utolsósorban ő tervezte a világszerte működő Lengyel Intézetek, így a budapesti Lengyel Intézet logóját is.

Megtekinthető 2022. július 27-ig, hétfőtől péntekig 9.00-17.00 óra között.

A kiállítás a Lengyel Nyár 2022 – Találkozások a lengyel kultúrával programsorozat része.