Családtörténet, intimitás, gombostű és futurisztikus szerkezetek az Eventuell Galéria ékszer kiállításán  

Encounters 9 címmel Diriczi Csenge, Harsány Patrícia, Rémiás Szilvia és Ujvári-Zsiga Luca ékszertervezők kiállítása látható  június 8. – július 2. között a belvárosi galériában

A „Találkozások – Encounters” című sorozatot 2012-ben indították a galéria alapítói, melynek keretében eddig cseh, lengyel, német, magyar, spanyol és szlovák kortárs ékszertervezők munkáit láthatta a közönség. Ezúttal a tavalyi Határtalan Design kiállításon bemutatkozott legfiatalabb kortárs ékszertervezők, közöttük a 2018-ban Határtalan Design díjat nyert Rémiás Szilvia munkái láthatók.

A négy, nagyon különböző tervezői látásmód szerint alkotó művész munkáinak mindegyikére jellemző a kísérletezőkedv és a narratív felfogás. A pandémia időszaka alatt készült alkotások közül több is reflektál a különleges élethelyzetre: a befelé fordulásra, az elszigeteltségre.

Diriczi Csenge – SENSE|s, 2021 című sorozata a párkapcsolatban megélt intimitás különféle fázisait mutatja be az észleléstől a kiteljesedett kapcsolatok kialakulásáig. A különleges tárgyak az érzékelést, az érintést helyezik fókuszba, pillanatszerűen kimerevített, különböző szintű intimitást kifejező mozdulatok segítségével.

Harsány Patrícia  Re_Object szériája egyszerre narratív és konceptuális, alternatív anyaghasználattal és technikák alkalmazásával a kortárs ékszer jelentését kutatja, a műfaj határait feszegeti. Az újraértelmezés alapját hétköznapi tárgyak jelentik, amelyek új kontextusba helyezve nem csupán új funkcióval, de további jelentésrétegekkel is gazdagodnak.

Rémiás Szilvia Body Light kollekciója futurisztikus kísérleti szerkezetekből áll. A tervező a tárgyakat elemeli az emberi test felületétől. A rájuk helyezett LED izzók a test bizonyos pontjait világítják meg, így a kezek, vállak, a nyak, az arc válnak főszereplővé. A kollekció tavasszal bekerült a Schmuckmuseum Pforzheim Art Jewellery by Young Talents at the Museum gyűjteményébe.

Ujvári-Zsiga Luca MEETING POINT – Az emlékezés körei/Circles of memories című sorozata az öröklődéssel, az emlékek fenntarthatóságával foglalkozik. A családi ékszerek által inspirált kollekció az egymást követő tulajdonosok életének egy-egy kitüntetett helyszíne koordinátáit örökíti meg, arra ösztönözve viselőit, hogy a fiatalabb generáció felkereshesse ezeket a boldog pillanatokat idéző helyeket, kapcsolódhassanak hozzájuk, felelősséget érezhessenek irántuk.

Nyitvatartás:

CS-P: 11:00 – 18:00, Szo.: 10:30 – 14:00

Eventuell Galéria – Budapest V. Nyáry Pál utca 7.

,