A TÁTRAI FUTÁROK NYOMDOKAIN – Élő történelemóra és kiállításmegnyitó

Időpont: 2022. június 22. (szerda), 18.00 óra

Helyszín: Lengyel Intézet – 1065 Budapest, Nagymező u. 15.

Élő történelemóra lengyel és magyar hagyományőrző csoportok előadásában, II. világháborús lengyel katonai egyenruhák – mind a reguláris seregben, mind a Lengyel Földalatti Állam konspirációs alakulataiban szolgáló katonák egyenruháinak és fegyvereinek bemutatásával egybekötve.

Az eseményt A remény határai című tablókiállítás egészíti ki, amely az adott korszak lengyel-magyar együttműködésének és barátságának történelmi hátterét tárja a látogatók elé. A történelmi események felvázolása mellett archív felvételeken kerülnek bemutatásra a legkiválóbb tátrai futárok, Wacław Felczakkal, a csoport legendás alapítójával és vezetőjével az élen. Mindezt értékes II. világháborús emléktárgyak gazdagítják (térképek és dokumentumok).

A rendezvény a tavalyi évben megvalósult „Tátrai futárok nyomdokain” című projekt folytatása, amely a „Radosław Alakulat” Történelmi Társaság hagyományőrző csoport kezdeményezése. Célja, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a lengyel tátrai futárok küldetését, akik 1939-1944 között a Tátrán keresztül csempésztek át parancsokat, pénzt, mikrofilmeket, és a német és szovjet megszállók lengyelországi tevékenységéről beszámoló jelentéseket. Segítettek továbbá Magyarországra jutni azoknak a lengyel tiszteknek és közkatonáknak, akik a nyugaton szerveződő lengyel hadsereg soraiban kívánták folytatni a harcot a megszállók ellen. A letartóztatással fenyegetett civilek számára is nyújtottak támogatást. A futárok olyan hegyivezetők, hegyimentők, kiváló és sokszoros bajnok sízők voltak, akik saját és szeretteik életének kockáztatásával vállalták a veszélyes szolgálatot, így teljesítve kötelességüket a Haza iránt. Sokuk életét adta a Lengyelország szabadságáért folytatott harcban.

A projekt résztvevői második alkalommal, idén is útnak indulnak a Tátrából, tisztelegve ezzel a Lengyel Földalatti Állam hősies futárai előtt, valamint megemlékezve a lengyelek heroikus erőfeszítéséről annak érdekében, hogy fennmaradjon a kapcsolat és kommunikáció a megszállt ország és a lengyel emigráns kormány között.

A magyarok támogatása nélkül a tátrai futárok tevékenysége nem valósulhatott volna meg. Éppen ezért a szervezők a projekt idei folytatásában a lengyel és a magyar nemzet II. világháború során tapasztalt rendkívüli együttműködésére szeretnék helyezni a hangsúlyt. A budapesti Lengyel Intézetben megrendezésre kerülő „A remény határai” című kiállításmegnyitó és a hagyományőrző csoportok előadásában látható élő történelemóra lesz az esemény megkoronázása.

A projekt megvalósításában lengyel és magyar intézmények egyaránt szerepet vállalnak, hangsúlyozva ezzel a két nemzet közös és elszakíthatatlan múltját.

Főszervező: „Radosław Alakulat” Történelmi Társaság 

Együttműködő partnerek: Lengyel Intézet, Új Akták Archívuma (Archiwum Akt Nowych), Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesület

A projekt a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége – MoU (Megállapodás Lengyelország és Magyarország külügyminisztériumai között a nem kormányzati szervezetek közötti együttműködés finanszírozásáról) támogatásával valósult meg.

Forrás: Lengyel Intézet