Kamarakoncert: DUO APERTO

2022. június 17-én, pénteken 19.00 órakor a Budapesti Román Kulturális Intézet román és magyar népzene által inspirált kamarazenei koncertre invitálja közönségét. A DUO APERTO (Csendes László – hegedű és Dolores Chelariu – zongora) koncertjének helyszíne a budapesti RKI székháza.

A kamarazenei koncertsorozat második részében ugyanazon koncepció mentén, ám eltérő repertoárral és fellépőkkel kortárs zenei kompozíciók révén népszerűsíti a román kultúrát.

A DUO APERTO kamaraformáció az 1990-es évek elejétől szerves része a román zenei életnek. Dolores Chelariu zongoraművész és Csendes László hegedűművész mindketten a Bukaresti Zeneművészeti Egyetem tanárai, formációjuk egyik fő ihletője Kurtág György, első közös fellépésük Romában volt, ahol Bartók Béla két hegedűre és zongorára írt szonátáját adták elő. A művészpárost számos rangos nemzetközi fesztiválra meghívták: Tage für Neue Music (1996, Darmstadt), Sziléziai Kortárs Zenei Fesztivál (1998, Katowice) Appenzeller Winter (2000, St. Gallen), Bach non-stop (Román Nemzeti Rádió, 2000), J. Haydn Fesztivál (RNR, 2001), továbbá a romániai George Enescu, a Nemzetközi Zenei Hét vagy a Meridian nemzetközi fesztiválok.

A Duo Aperto 2000-ben elnyerte „Az év zenei formációja”-díjat, amelyet a Román Zenekritikusok Kollégiuma és az Acutalitatea Muzicală folyóirat adományoz évente. Több kortárs román zeneszerző, mint például Octav Nemescu, Dan Dediu, Anatol Vieru és Tiberiu Olah műveinek ősbemutatója köthető nevükhöz.

Csendes László a zenetudományok doktora és az egyik legelismertebb román hegedűművész. 1964-ben született, 1991-ben végezte tanulmányait a Bukaresti Zeneművészeti Egyetemen. 2004-től napjainkig a Bukaresti Zeneművészeti Egyetem tanára, 1994-től a Nemzeti Rádiózenekar szólistája, 2000-től a Román Mozart Társaság tagja, valamint 2003-tól az ICon Arts Szabadegyetem mesterkurzusainak állandó oktatója.

Dolores Chelariu a  Bukaresti Zeneművészeti Egyetemen végezte tanulmányait, zongora mellett orgona- és csembalóművész, zenei fejlődését Gabriel Amiraș mester irányította. 2005-ben védte meg doktori dolgozatát dr. prof. Șerban Dimitrie vezetésével, amelynek címe Olivier Messianen orgonaművei a XX. századi zene kontextusában. Szólistaként olyan neves karmesterekkel lépett fel mint Horia Andreescu, Bács Lajos, Ilarion Ionescu-Galați és mások.

Program:

  1. George Enescu:
    Ballada (1895) – hegedű és zongora;
    Andante malinconico (1951) – hegedű és zongora;

2. Nicolae Brânduș:
Téma és variációk (2021) – zongora;

3. Oláh Tibor:
Szonatina (1952/53) – hegedű és zongora;

4. Sebastian Androne-Nakanishi:
Iboku / Transzhumancia (2019) – hegedű;

5. Kurtág György:
Jelek, játékok és üzenetek (2005) – hegedű;

6. Béla Bartók:

Rapszódia (1929) – hegedű és zongora;

Hat román tánc (1925) – hegedű és zongora.