E.T. Csopakon ünnepli a 40. születésnapját

Az új West Side Story, az E.T., a földönkívüli és Steven Spielberg egyik legkorábbi remekműve, a Párbaj is látható lesz a Pont Csopak szabadtéri rendezvénysorozat legújabb eseményén június 17. és 19. között. Ahogy minden alkalommal, most is tematikus kerete lesz a Pont Csopak sokszínű programjának: ezúttal a filmkészítés kulisszái mögé való betekintés adja majd az apropóját a közösségi és kulturális élménynek.  A Spielberg-maraton vetítései után beszélgetés lesz a meghívott vendégekkel a filmek forgatókönyvéről, látványvilágáról és rendezéséről. A vetítések mellett filmes tábort is szerveznek fiatal színészek számára, akik pár nap alatt Csopakon készítenek majd kisfilmeket.

Az E.T., a földönkívüli című sci-fi idén ünnepli negyvenedik születésnapját.
A kritikusok szerint a világító ujjú űrlény története jól öregszik, hiszen  tökéletes film az empátiáról és a gyermeki ártatlanságról. Kovács Gellért filmszerész első egész estés moziélménye háromévesen az E.T. volt. Azóta többször is látta a filmet, szombat este a vetítés után pedig beszélgetni is fog róla a csopaki Plul-malom kertjében. A filmes tematikát erősíti, hogy délután Borsos Oleg, a Külön falka zeneszerzője (az egykori Polar Dear formáció tagja) a nyolcvanas évek zenéivel alapozza meg a hangulatot.

A három vetítéssel Spielberg munkásságának három korszakát elevenítik fel, a legfrissebbtől kezdve a korai alkotások felé haladva. Péntek este a West Side Story című musicaladaptációt forgatókönyvírói szempontból vizsgálják. Vasárnap a Párbaj című film rendezéséről Fazakas Péter beszél majd, akinek A játszma című filmje a napokban került a mozikba.

A vetítések mellett napközben a helyszínen egy négynapos filmes tábor is zajlik majd, ahol egyedülálló módon fiatal színész hallgatók próbálhatják ki, milyen a kamera másik oldalán állni.

A Pont Csopak májustól szeptemberig minden hónapban egy teljes hétvégére kertmozivá és kulturális helyszínné változtatja a Plul-malom kertjét. A Pont Csopak megálmodói – Balogh Rita  dokumentumfilmes producer, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) egyik alapítója és Fränk Barbara független tartalomgyártó producer – hisznek abban, hogy a programok kontextusba helyezve érik el a közönségüket. Éppen ezért a Pont Csopak programjai rendszerint egy-egy tematika köré szerveződnek: generációk, női szerepek és környezetvédelem is szerepel a témák között.  A szervezők számára fontos célkitűzés, hogy a regionális mellett magyarországi premierek is szerepeljenek a programban. A program misszióját, a közösségépítést a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatta. A filmes tábor az NKA támogatásából valósul meg. 

További infó: https://www.facebook.com/pontcsopak

Jegyvásárlás: https://tixa.hu/Pontcsopak_Spielberg_Maraton

A Pont Csopak 2022 további időpontjai:

Július 22–23., Augusztus 12–13., Szeptember 9–10.

Forrás: Pont Csopak