„Ha az ember elkezdi élni a saját életét, nem fog félni többet a haláltól” – Betty Friedan: A nőiesség kultusza

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Öt éven át írta Betty Friedan amerikai pszichológus még a hatvanas években azt a könyvét, amely aztán nem csak az ő életét változtatta meg alapjaiban, de a nyugati társadalom női tagjainak teljességére is hatást gyakorolt. Akkor is, ha azok a hölgyek nem hallottak az 1921-es születésű írónő munkásságáról. A téma ugyanis Gail Collins, a The New York Times újságírója szerint nem a csapból folyik, sokkal inkább ott van a levegőben.

A háromgyermekes anyaként, a nők egyenjogúságáért küzdő írónő eredetileg 1963-ban megjelent „The Feminine Mystique” című könyve a feminista irodalom egyik mérföldkövének számít. Jóval a szerző halála után, most magyarul a Noran Libro Kiadó jóvoltából, Szirmai Panni fordításában megjelent kötet aktualitása nem csupán össztársadalmi szinten értelmezhető. A 20. század második felének azon, a nők háztartásbeliségéhez vezető folyamatait és ok-okozati összefüggéseit feltáró mű, személyes is, nem csupán azért mert Betty Friedan tapasztalatain alapul, hanem mert azon az egyszerű életigazságon is, hogy a nagy társadalmi jelenségeket az egyéni sorsok alakulásának automatizmusa rajzolja ki. Betty Friedan felismerte, hogy nincs egyedül akkor sem a sokszor bűntudatot okozó, ezért eltitkolt saját életében is tapasztalt problémájával. Ezért írja le a több évnyi kutatómunkán, jelentős mennyiségű  életinterjú és esettanulmány feldolgozásán alapuló megállapításait.

A könyv legnagyobb tanulsága, hogy az írónő személyes történetében – és tudatosan teszek félre mindenféle feminista mozgalmi alapokat – annak ellenére hekkeli meg a rendszerhibát, hogy az gazdaságpolitikai és történelmi események tudatos sorozatai határozták meg. Az ő belső női hangja erősebb minden társadalmi elvárásnál, amely nyomást gyakorol a legtöbb emberre, és ezért képtelen visszatérni a számára kijelölt útra.

A bőséges láb- és névjegyzettel ellátott, sorstársai személyes élettörténeteit is kiemelő könyv nem egyetlen aspektusból mutatja tehát be az anyaságot is magába foglaló, az anyai szereppel is kiegészített női létet. Mindenki – igen még a férfiak is – talál benne olyan személyes, egyéni életükre kiható tanulságokat, amelyet a szerző így foglalt össze: „Valószínűleg, egzisztenciális szempontból, ha az ember elkezdi tényleg a saját életét élni, a saját munkáját végezni, és így szeretni, már nem fél többet a haláltól.”

https://www.noranlibro.hu/ujdonsagok/betty-friedan-a-noiesseg-kultusza/