Komplex színházi nevelési előadás Szegeden

Szókratész címmel tartott nagysikerű osztálytermi előadássorozatot a szegedi Kooperáló Színházpedagógiai alkotótér. A színészek improvizációi és Platón Szókratész védőbeszéde című műve nyomán készült produkciót eddig 5 iskola 150 diákja tekintette meg.

Sziládi Hajna

A darab kiindulópontja egy komikus alaphelyzet: a történet fiatal főhősei (Sziládi Hajna és Kállai Ákos) egy különös szertartás során megidézik Szókratész szellemét, hogy az egyikőjük válaszokat kapjon élete nagy dilemmáira. A varázslat nem úgy sül el, ahogy tervezték, és a görög gondolkodó megszállja nagymamájukat (Molnár Erika). A nagyi immáron Szókratészként igyekszik bejutni a város középiskoláiba, hogy a boldog és helyes élet mibenlétéről filozofáljon a diákokkal. Amikor pedig bejut egy osztályközösséghez, akkor nincs más hátra, végig kell „játszani” vele védőbeszédének történetét. Az események egyre komolyabb fordulatokat vesznek; a szereplőknek nem csak a kialakult helyzettel, de életük sorsdöntő kérdéseivel is szembe kell nézniük.

Kállai Ákos, Molnár Erika
Sziládi Hajna, Kállai Ákos

Az alkotók elsődleges célja a diákokkal együtt játszani és gondolkodni arról, hogy a tudás miként függ össze az erkölccsel, az erkölcs pedig a boldogsággal. Fontosnak tartják, hogy párhuzamot teremtsenek a fiatalok generációs dilemmái és a Szókratész gondolatainak tulajdonított filozófiai felvetések között. A darab történetét kiindulási pontként használva, a saját tapasztalataikból merítve vizsgálják a döntéseik természetét, valamint a számukra helyesnek vélt élet ismérveit. Az előadás lényeges eleme, hogy kérdve-kifejtő módon további kérdéseket generáljanak a fiatalokban, illetve megadják az esélyt, hogy releváns válaszokat találhassanak a saját életükre nézve. A diákok aktív, a történet cselekményét és gondolatiságát befolyásoló résztvevőivé válnak az előadásnak. A színészek szinte végig interaktívan tartják velük a kapcsolatot, hogy a kölcsönös párbeszéden keresztül alaposabban megérthessék a kialakult helyzeteket és kérdéseket.

Színész-drámatanárok: Molnár Erika, Sziládi Hajna, Kállai Ákos

Dramaturg: Lengyel Zoltán

Rendező: Farkas Attila és Kállai Ákos

A népszerű osztálytermi előadássorozat folytatódik a következő tanévben, jelentkezni a kooperalo@szinhaz.szeged.hu email címen lehetséges.

Forrás: Szegedi Nemzeti Színház