Lassú tájbejárás a Balatonnál – most szombaton

© szabadonbalaton

Hányféle kövület és élőlény formálja a tájat? Hogyan vándorolnak növényi magok és legelő állatok? Milyen a szikla illata, hogyan rajzol az idő a kövekre? 2022. június 11-én szombaton kerül sor a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) BALATORIUM projektsorozat lassú tájbejárására, a szabadonbalaton SLOWWALKra. Az ingyenes ökológiai és kulturális eseménysorozat résztvevői a fenti kérdések közös megvizsgálása mellett rendhagyó, elgondolkodtató élményekkel gazdagodnak, miközben kiszakadhatnak a rohanó világból és tudatosan átélhetik a természet varázsát a Balaton-felvidéken, közös piknik során beszélgethetnek tapasztalataikról, ráadásul azt is megtudhatják, mi az a slowerál.

© szabadonbalaton

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) keretében létrejött és a PAD Alapítvány által koordinált BALATORIUM ökológiai és kulturális programsorozat célja, hogy a művészet és a kultúra eszközeivel hívja fel a figyelmet a Balaton térségének gazdag természeti kincseire és legfontosabb ökológiai kihívásaira.

Az eseménysorozat következő állomása a 2019 óta működő szabadonbalaton ökológiai-művészeti kezdeményezés június 11-én debütáló, SLOWWALK elnevezésű lassú tájbejárása lesz.

© szabadonbalaton

Szombat délelőtt a szabadonbalaton és dr. Varga Anna etnobiológus Slowerálos legelőlenyomatolás elnevezésű performatív sétáján a résztvevők a kisdörgicsei fáslegelőket bejárva megismerkedhetnek a legelők történetével, változatos élővilágával és a Schuller Mária – Vértesi Borbála textiltervező-páros mag- és növénygyűjtő kezeslábasával, a slowerállal.

Délután 15 órától a SVUNG Kutatócsoport és Korbély Barnabás, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Bakony-Balaton Geopark Csoportjának vezetőjének Geodiverz kőzettúrája a kövek világába kalauzolja el a látogatókat, akiket egy angol és egy magyar nyelvű séta is vár. 

Gyülekező szombaton 10.30-kor a Kű-völgy és Barokk híd melletti parkolóban. A szervezők igény esetén autóval felveszik a reggel Balatonakaliba vonattal érkezőket, amihez előre egyeztetés szükséges a nikolett.lakatos@pad.network címen.

A SLOWWALK I. június 11-i programjairól a www.balatorium.hu weboldalon található részletes tájékoztatás. A Facebookon található eseményoldalon vagy lejjebb görgetve, a keretes részben is elérhetőek a részletek. 

Instagram: 

https://www.instagram.com/szabadonbalaton

https://www.instagram.com/balatorium

A BALATORIUM programsorozat 2022-ben és 2023-ban is folytatódik. 

A következő események:

  • 2022. augusztus 26–28. Ökológiai Hétvége és SLOWWALK II. | performatív tájbejárások, beszélgetések, workshopok és előadások (helyszín: Tihany, Örvényes)
  • 2022. szeptember 16. / Meetup vol. 2. | projektbemutató és tudáscsere 
  • 2022. október 7–21. / művészeti rezidenciaprogram | együttműködő partner: Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

Kommunikációs kapcsolat:

balatorium@pad.network
https://bazis.balatorium.hu/

PADON Alapítvány

press@veszprembalaton2023.hu 

https://veszprembalaton2023.hu/

Veszprém-Balaton 2023 Zrt 


11.00–13.30 szabadonbalaton: SLOWERÁLOS LEGELŐ LENYOMATOLÓ
Találkozó: 10.30 Kű-völgyi parkoló (46.926650, 17.727468)

A fáslegelő az ember tudatos legelő- és gyepgazdálkodása nyomán létrejövő, erdő és gyep közötti átmeneti élőhelytípus, természetközeli és magas gazdálkodási értékekkel bíró területet, mind a zártabb erdőt és a nyíltabb gyepi jelleget kedvelő állat- és növényfajok otthona. A finomléptékű, tudatos gazdálkodás során és a legelő állatok hatásával együtt alakulnak ki ezek a ligetes, átmenetiséget jelentő élőhelykomplexumok, melyet alapvetően meghatároznak a látható és láthatatlan határok is. 

De mik is ezek a határok, és hogyan lehet egy folyamatosan változó átmenetiségben gyökerező természeti és kulturális sokféleséget határok között fenntartani? A szabadonbalaton és dr. Varga Anna etnobiológus vezetett sétája során többek között erre keressük majd a választ a Kisdörgicse határában természetvédelmi kezelés részeként helyreállított fáslegelő minél apróbb részleteit megismerve. 

A legelő állatok mozgásukkal, taposásukkal, legelésükkel is látható módon formálják a növényzetet, de emellett szinte észrevétlenül területeket kapcsolnak össze azáltal, hogy testükre tapadva vagy trágyájukon keresztül növényi szaporítóképletet több kilométerre is elvisznek. A SLOWERÁL a szabadonbalaton és Schuller Mária – Vértesi Borbála textiltervezők közös mag és növénygyűjtő kezeslábasa, ami a legeltetett állatok példájára a séta során közösen bejárt terület tájlenyomtát hordozza majd magán.

13.30-15.00 szabadonbalaton piknik a Kű-völgyben (kezdés a visszaérkezés után) 
15.00–16.00 SVUNG: Geodiverz kőzettúra (magyar nyelven) 17.00–18.30 SVUNG: Geodiverz kőzettúra (angol nyelven)

Létszám: max 25 fő Dörgicse (46.926650, 17.727468)Hányféle kő és kövület formálja a tájat? Mászóiskolás sziklafalak, templomromok, sírkövek. Bennünk csontok, vesekövek. A Kű-völgyi erdőben összeér mikró és makró, tér és idő, fent és lent, teremtő és pusztító. Mész a falban, a csigaházban, a csontban és az érfalban. Kényelmes, lassú sétát ajánlunk, ahol kiemelt figyelemmel fordulunk a bejárt táj felé, beleértve az általa keltett testérzeteinket is. Felfedezhetünk-e olyat, amit még sosem láttunk? Milyen a szikla illata, hogyan rajzol az idő a kövekre, hogyan dekorál és fojtogat egyszerre a borostyán, miként önszervez a hangyaboly-metropolis, és hol van bennünk az erdő?

A részvételhez könnyebb terepre alkalmas, kényelmes ruházat viselése ajánlott.A részvétel 12 éves kortól ajánlott.

A résztvevők létszámának tervezése végett előzetes regisztráció ajánlott a balatorium@pad.network email címen név és program megnevezésével.