Ballenesque – Roger Ballen szerint a világ

Roger Ballen generációja egyik legjelentősebb fotográfusa, akinek dokumentarista és megrendezett képei egyedülálló helyet foglalnak el a kortárs fotográfiában. Esztétikus, magával ragadó kompozíciókban olyan témákkal foglalkozik, mint a káosz, az ember viszonya az állatvilággal, a halál elkerülhetetlensége, valamint – újra és újra – a másság élményével. Maga úgy jellemzi műveit, mint egzisztenciális pszichodrámákat, amelyek a tudattalanba hatolva az emberi lét lényegét tárják fel. Több mint huszonöt művészkönyve jelent meg világszerte, alkotásai minden jelentős nemzetközi múzeumi gyűjteményben megtalálhatóak. Egyike azon művészeknek, akik jelenleg Dél-Afrikát képviselik a 2022-es Velencei Biennálén. 

Bite, 2007 © Roger Ballen Photography

Az 1950-ben az Egyesült Államokban született és több mint negyven éve a dél-afrikai Johannesburgban élő Roger Ballen generációja egyik legjelentősebb fotográfusa, akinek dokumentarista és megrendezett képei egyedülálló helyet foglalnak el a kortárs fotográfiában. Esztétikus, magával ragadó kompozíciókban foglalkozik olyan témákkal, mint a kontrollvesztés, a káosz, az őrület, az elidegenedés, az ember viszonya az állatvilággal, a halál elkerülhetetlensége, valamint – újra és újra – a másság élményével. Maga úgy jellemzi műveit, mint egzisztenciális pszichodrámákat, amelyek a tudattalanba hatolva az emberi lét lényegét tárják fel. „A munkám alapján nem vagyok kívülálló művész. Nemzetközi, jól képzett művész vagyok. De azokat, akikkel dolgozom, a társadalom peremén élőknek tekintik. Ennél azonban szerintem fontosabb, hogy a munkám az elméd túloldalára visz el. Érzelmi állapotokra koncentrálok, arra a helyre, amit az emberek jellemzően a perifériára vagy a margóra kényszerítenek és elkerülnek.”

Cat Catcher, 1998 © Roger Ballen Photography

Roger Ballen munkássága összetett és többértelmű, univerzális kifejező erejű és archetipikus, de mindemellett tele van iróniával, szellemességgel és humorral is. Kísérteties, radikális fotói, amelyeket nehéz kiverni a fejünkből, a saját pszichénkbe vezető felfedezőutakká válnak. Pályája során fokozatosan nyitott más műfajok felé, a grafikai vagy később a szobrászati és az installációs elemek elegyednek a mégis fotográfia területén maradó alkotásaival. Mindemellett sikeres videoklip-rendező.

Head Inside Shirt, 2001 © Roger Ballen Photography

Több mint huszonöt (művész)könyve jelent meg világszerte, legutóbb 2020-ban a német Hatje Cantz kiadó gondozásában a Roger the Rat című albuma. Talán eddigi legfontosabb kiadványa, a Ballenesque 2017-ben jelent meg a Thames and Hudsonnál, amely egy nagyszabású, kétrészes, retrospektív fotókönyv, a művész eddigi életművét igyekszik összegezni. Alkotásai minden jelentős nemzetközi múzeumi gyűjteményben megtalálhatóak. Egyike azon művészeknek, akik jelenleg Dél-Afrikát képviselik a 2022-es Velencei Biennálén. 

Ballenesque – Roger Ballen szerint a világ
(2022. június 8. – 2022. augusztus 21. – Mai Manó Ház)

Kurátor: Baki Péter

További információ: https://www.maimano.hu/programok/ballenesque-roger-ballen-szerint-a-vilag

Puppy Between Feet, 1999 © Roger Ballen Photography

Forrás: Mai Manó Ház

,