Mesepapucsok – júniusban ismét megrendezik a Szegedi Papucs Napját

Június 18-án IV. alkalommal rendezik meg a Szegedi Papucs Napját a Szent-Györgyi Albert Agórában, ezúttal a gyerekeket helyezve fókuszba. Mesébe illő papucsok, gyerektáncosok, gyerekfoglalkozások, papucsvásár várja az érdeklődőket, a kapcsolódó előadásokon pedig a hagyomány kortárssá válásáról lesz szó és bemutatásra kerül egy általános iskolai mintaprojekt is.

Attalai & Sallay papucs © Ligetvári Csenge

A Szegedi Papucsért Alapítvány kezdeményezésére június 18-án szombaton negyedszerre lesz Szegedi Papucs Napja, hogy felhívják a figyelmet erre a különleges lábbelire. A délután 14 órakor kezdődő programon idén a gyerekeké és a meséké lesz a főszerep. Az aznap nyíló kiállítás a szegedi papucsok mesés világába kalauzol, hiszen a Dabasi Trafik Kör a szegedi papucsok mesei motívumvilágából indult ki egyedi installációjuk megalkotásakor, benne Attalai Zita újraalkotott papucscsodái. A kiállításon láthatók lesznek gyerekpapucsok az Alapítvány gyűjteményéből és a ma alkotó papucsos mesterek és papucshímzők munkái is. A megnyitón közreműködnek a Szeged Táncegyüttes gyerekcsoportjai Gombos András vezetésével.

A délután folyamán a Szegedi Papucshímző Kör tagjai tartanak kézműves foglalkozást. Lehet velük papucsfejre motívumot tervezni, a kisebbeknek színezni, a kicsit nagyobbak és felnőttek pedig a hímzésbe is belekóstolhatnak.

Szegedi Papucs Napja 2021. © Frank Yvette

Ezúttal is lesz papucsvásár, érkeznek magyarországi és vajdasági papucsos mesterek, akiktől a helyszínen vásárolni lehet és rendelést is vesznek fel egyedi igényekre. A vásárt a papucshoz kötődő pipacsos népművészeti és kézműves termékek kínálata színesíti.

Az Agóra előadótermében a bemutatók és a kiállításmegnyitó utáni programhoz a szervezők egy nagyon aktuális témát választottak, amellyel a szegedi papucs – és kicsi tágabban népi örökségünk – jelenkorban betöltött szerepét mutatják meg. Hogyan válhat kortárssá a hagyomány? – teszik fel a kérdést és az elhangzó előadásokon választ kaphatunk a divat, az oktatás, a zene és képzőművészet oldaláról vizsgálva konkrét példákon keresztül. Előad többek között Attalai Zita Ferenczy Noémi-díjas iparművész, papucstervező, Ligetvári István építész és Ligetvári Dorottya Sára építész, a Trafik Kör képviseletében és Kézdy Luca hegedűművész.

És ha már papucs és mese, a szervezők készülnek egy meglepetésre a szegedi Kövér Béla Bábszínházzal közösen, de ennek részleteit csak az eseményen árulják el, amelyre mindenkit szeretettel várnak.

Szegedi Papucs Napja 2021. © Frank Yvette

Az esemény Facebook-oldala

Forrás: Szegedi Papucsért Alapítvány