A szomorúság háromszöge Arany Pálmát nyert, két további skandináv filmet is díjaztak Cannes-ban!

A világ legrangosabb filmfesztiválja, az ’A’ kategóriás Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában három skandináv film is szerepelt, amelyeket a Vertigo Média forgalmaz majd Magyarországon. Mindhárom alkotást díjazták a szombaton véget ért 75., jubileumi zárógálán: Ruben Östlund A szomorúság háromszöge (Triangle of Sadness) elnyerte a fesztivál fődíját, az Arany Pálmát, Ali Abbasi Szent pók (Holy Spider) című filmje a legjobb színésznő díját kapta meg, Tarik Saleh Fiú a mennyből (Boy from Heaven) alkotása a legjobb forgatókönyv elismerését érdemelte ki. Mindhárom film ősszel kerül a magyar mozikba.

A szomorúság háromszöget

A 75. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában Ruben Östlund A szomorúság háromszöge című alkotása a zsűri egyhangú döntése alapján kapott Arany Pálmát. Östlund ezzel második Arany Pálma díját nyerte el, és több alkotóval együtt holtversenyben a legsikeresebb cannes-i díjazottá vált – három Arany Pálmát még senki nem nyert a fesztivál történetében. A társadalomkritikus svéd vígjáték, amelyben egy óceánjáró utasai és legénysége kerül erkölcsi és etikai megpróbáltatások sora elé, s feszegetik a társadalmi normák határait. A szenzációs filmben mások mellett az Oscar-jelölt világsztár, Woody Harrelson is fontos szerepet játszik. A szomorúság háromszöge várhatóan szeptember 22-én kerül a magyar mozikba – feliratos és szinkronizált változatban egyaránt.

A szent pók

Az iráni származású Ali Abbasit előző filmjéért is díjazták Cannes-ban és Oscar-díjra is jelölték. Mostani, svéd koprodukcióban készült, Szent pók című alkotása Zar Amir Ebrahimi révén a legjobb színésznő díját nyerte meg. A Szent pók megtörtént eseményeket dolgot fel: a film főhőse egy vallásos családapa, aki a szent iráni város, Meshed bűntől való megtisztítását tűzi ki célul, ezért prostituáltak meggyilkolásába kezd. A sorozatgyilkos Saeed Hanaei 2000-2001-ben 16 nőt gyilkolt meg, mire kézre kerítették. Letartóztatásakor isteni küldetésre hivatkozva védekezett a bíróságon, megosztva az iszlám állam vallásos társadalmát. A pszichedelikus thriller Szent pók várhatóan október 13-án kerül országszerte a magyar mozikba.

Fiú a mennyből

Hasonlóan nagy várakozás előzte meg Tarik Saleh dán-svéd koprodukcióban készült, Fiú a mennyből című thrillerének bemutatóját. A Fiú a mennyből végül a legjobb forgatókönyv díját nyerte el Cannes-ban. A kairói eset című politikai thrillerével már számos elismerést begyűjtő svéd rendező ismét a kiváló skandináv színész, Fares Fares főszereplésével készített bűnügyi mozit. A történet gyújtópontja a legnagyobb imám halála, akinek utódlása elkeseredett helyezkedésbe, korrupcióba, bűncselekményekbe torkollik. És miközben a hatóságok sikertelenül igyekeznek a vallásos közegben világi nyomozást folytatni egy gyilkosság miatt, az események középpontjába kerül egy fiatal, aki a hatóságok beépített embereként manipulálja a vallásos közösséget. A politikai thriller várhatóan november 10-én kerül a hazai mozikba.

Isten földje

A rangos versenyszekcióban, az Un Certain Regard programban volt a világpremierje az Isten földje (Godland) című drámának, az izlandi Hlynur Pálmason történelmi filmjének. A 19. században egy dán pap izlandi templomépítésének történetét elmesélő történelmi alkotás nagyszerű kritikákat kapott, s várhatóan december 2-án kerül a magyar mozikba.

A szomorúság háromszöge, a Szent pók, a Fiú a mennyből, és az Isten földje magyar forgalmazója a Vertigo Média, mind a négy alkotás először a szeptember 1-7-e közötti Skandináv Filmfesztiválon lesz Magyarországon látható.

Forrás: Vertigo Média