A nők szerint… – Kiállítás az Artézi Galériában

Rajkó Andrea Fenya

Az óbudai Artézi Galériában az évadzáró, a nyári szünet előtti kiállítás nyolc művész munkáját mutatja be. Rendezte és megnyitotta Láng Eszter képzőművész, művészeti író, aki kartonra festett kollázsaival szerepel.

A kiállítók közül hárman kezdettől résztvevői a csoportos bemutatóknak: Kelemen Katalin textilművész, Láng Eszter képzőművész és Mózes Katalin festőművész, akikről az elmúlt időszakban többször is írtunk. Három fiatal művész, Spitzer Fruzsina médiaművész, Csanák Edit formatervező és Fóris Katalin képzőművész most szerepelnek először az Artézi Galériában; Fóris és Csanák a megszokottól eltérő kivitelezésű és technikájú fiatalos, energikus alkotásokkal. Csanák Edittől fehér nyári ruhakollekciók láthatók öltöztetőbabákon, plasztikus hatást keltve. Fóris Katalin alkotásai damillal, pamuttal szőtt celluloid filmnegatívumok, illetve röntgenfelvételek. Kopócsy Judit érzékeny, lírai művei vegyes technikával, temperával, ceruzával merített papírra készített kollázsok. Mózes Katalin olajfestményei szürreális-konstruktív módon szólítják meg a nézőt a tőle megszokott igényes, egyéni módon. Kelemen Katalin textilmunkái igényes kivitelezésűek, vegyes technikával készültek pamutvászonból. Zelenák Katalin kárpitművész színes gobelin falikárpitjai mellett figurális kollázsgrafikái láthatóak. Spitzer Fruzsina médiaművész, elektrografikus digitális fotogram-montázsaival, fényobjektjeivel teszi még változatosabbá, sokrétűbbé a műfajokban gazdag, soknyelvű kiállítást.

Németh Géza festőművész, az Artézi galéria tulajdonosa és művészeti vezetője, az általa tervezett katalógus előszavában érvel a kiállítás koncepciója mellett. Szerinte annak ellenére is fontosak a hasonló bemutatkozások, hogy ma már a kortárs magyar festészetben a nők is megtalálják a helyüket.

Mindazonáltal nem lenne érdektelen egy A férfiak szerint… című kiállítás sem.

A kiállítás 2022.06.15-ig látogatható.

Forrás: Artézi Galéria