Világjárókkal, kutatókkal és messziről jött természetfilmesekkel találkozhatsz – Holnap kezdődik a VIII. Nemzetközi Természet-és Környezetvédelmi Fesztivál

Holnap kezdődik a VIII. Nemzetközi Természet-és Környezetvédelmi Fesztivál. Több mint 100 természet film, környezettudatos életmódot bemutató előadások sora, neves tudósok, hiteles szakemberek, világlátott alkotók, kézműves foglalkozások, gyerekprogramok, vásár, kerti parti – május 27. és 29. között ezernyi élményt kínál az ingyenes, kutyabarát rendezvény a Gödöllői Királyi Kastélyba látogatóknak. Lesz Szalóky Ági és Radics Gigi koncert, előadást tart többek között Ürge-Vorsatz Diána és ifj. Vitray Tamás, bemutatja kedves rókáját Radisics Milán természetfotós, házikedvencek tartásához ad majd fontos tanácsokat dr.  Vetter Szilvia állatvédelmi jogi kutató és szemétből készült műalkotásokat készíthetünk a Trash Art közreműködésével.  

A Gödöllői Királyi Kastély május 27. és 29. között ismét különleges rendezvény helyszíne lesz – a VIII. Nemzetközi Természet-és Környezetvédelmi Fesztiválnak ad otthont. A rendhagyó esemény filmes mustráján az idén nemcsak hihetetlen látványvilágú mozgóképek lesznek láthatók, a neves alkotók közül is jó néhányan ellátogatnak az egyre ismertebb filmszemlére. Többek mellett jelen lesznek   Anna Stefaniak és Ignatz Johnson-Higham rendezők Skóciából, a David Attenborough   közreműködésével készült Miért fontos a Biológiai sokféleség című animáció készítői. Itt lesznek a Vad Románia alkotói Dinu Daniel rendező és Matei Truta producer. A távoli Zimbabwéből érkeznek Joanna Craig és Michael O’Donoghue, akik ott forgatták Gonarezhou, az orrszarvú visszatérése címmel munkájukat. Jelen lesznek a mára világhírű magyar természetfilm képviselői is, a Közlegények – A kárókatona per rendezője Szendőfi Balázs, vagy a 10 Nemzeti Park sorozatot készítő Filmdzsungel Stúdió alkotói. 

A nemzetközi és a Kárpát-medencei szekciók két zsűrije szombat délután ismerteti döntéseit. Az ezt követő filmes gálán, a fődíjat a fesztivált életre hívó Kék Bolygó Alapítvány adományozza és további 8 különdíjat adnak át.  A díjátadók között lesz Juhász Árpád, ismert geológus és tv személyiség, Szalay Péter Balázs Béla-díjas rendező, Széll Antal természetfilmes, Salvo Manzone rendező, a zsűri olasz tagja, Szabados Tamás operatőr, aki a Rockenbauer Pál különdíjat adja át, valamint ifj. Vitray Tamás, a Nat Geo hazai kiadásának főszerkesztője.

10 Park ezernyi titka – Élet a nagy folyók ölelésében
Ezeréves Vadvízország

A Nemzetközi Természet-és Környezetvédelmi, valamint a Kárpát-medence Természeti Értékei filmversenyek azonban csak egy részét képezik a rendkívül gazdag eseménysorozattal jelentkező fesztiválnak. A Kék Bolygó Alapítvány szervezésében, az NFI támogatásával megvalósulórendezvény pénteken, iskolásoknak szervezett edukációs tartalommal indul. Ekkor vetítések, érzékenyítő feladatok, és a gödöllői kastélymúzeum nívódíjas pedagógiai programjaként, izgalmas kalandjáték várja a srácokat. Másnaptól, szombaton és vasárnap a család minden tagja találhat magának izgalmas programot: filmek 4 helyszínen, népi játszóház, múzeumi-és művészeti kiállítások a természetvédelem és a fenntarthatóság jegyében, gyerek és felnőtt koncertek, kertmozi a csillagok alatt. A nemcsak kikapcsolódóknak, népszerű tudományos előadások és workshopok. Együtt melegítünk be Rubint Rékával, majd fellép az Alma együttes, Szalóky Ági, Radics Gigi, a Dirty Slippers, Szakács Sziszi és Hadas Alfréd. Előadást tart Ürge-Vorsatz Diána és ifj. Vitray Tamás, bemutatja kedves rókáját Radisics Milán természetfotós. Házikedvencek tartásához ad majd fontos tanácsokat dr. Vetter Szilvia állatvédelmi jogi kutató. Látható lesz Szilágyi Zsolt természetbúvár digitális rovargyűjteménye és Trash Art alkotásokat készíthetünk a helyszínen. Bemutatót tart a Felelős Gasztrohős és jelen lesz számos környezettudatos művész, többek között Eke Angéla és Döbrösi Laura. Interaktív programokkal lesz jelen a két napos naturaünnep a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Madártani Intézet és Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is. Aki szuvenírekre vágyik, biztosan talál magának vásárfiát a népi iparművészek, vagy az UPSZ különleges tárgyai között, a felfrissülésre vágyó fesztiválozók pedig számos jóféle étket és innivalót találnak az alter-és a hagyományőrző konyhákban.

Megőrzött vadon

A rendező és a szervezők az ingyenesen látogatható fesztivált ajánlják mindazoknak, akik kicsit jövőbe szeretnének látni, azoknak, akik tennének is az egészséges környezetért. No meg mindazoknak, akik egyszerűen csak egy jó hétvégét akarnak maguknak egy gyönyörű környezetben és baráti közösségben.

https://naturefestandfilm.com/

Uprooted – Az olimpiai törzs

Forrás: VIII. Nemzetközi Természet-és Környezetvédelmi Fesztivál