Az első gyermeknap a Néprajzi Múzeum új épületében!

Miről mesél a bábtáncoltató betlehem, vagy az Amur-vidéki halbőr ruha? Mi az a kópic? A múzeum Megérkeztünk című időszaki kiállításában a tárgyak története, a ZOOM térben azok értelmezése és a mesék, a Kerámiatérben pedig a tárgyak izgalmas beazonosítása várja a gyerekeket. A programokra több időpontban is be lehet csatlakozni 10-16 óra között. A meghirdetett foglalkozások mellett egy egész napon át tartó animációs alkotási folyamatban is részt lehet venni az Animono Animációs Filmkészítő Műhely közreműködésével.

A gyermekeket és családokat a következő foglalkozások várják:

Mesés tárgyjáték

Meghallgatásra hívjuk a múzeum tárgyait, és kiválasztjuk, hogy közülük melyik illik majd leginkább ahhoz a meséhez, amit közösen találunk ki.

Tárgy-barkochba

Miről mesél a bábtáncoltató betlehem, vagy az Amur-vidéki halbőr ruha? Mi az a kópic? A Megérkeztünk című kiállításban a tárgyak történetén keresztül különféle élethelyzetekről, szokásokról és hagyományokról szóló kalandozás izgalmakkal, játékkal.

Feliratos tárgyak

A ZOOM kiállítás feliratnélkülisége felveti a kérdést, hogy érthetőek-e a tárgyak önmagukban, kísérő szöveg nélkül is?  Módosít egy tárgy értelmezésén vagy esetleg pontosítja azt. Kísérletet teszünk arra, hogy értelmező feliratokat találunk ki. Ezekből a gondolatokból hűtőmágnest készítünk, amit mindenki kitehet a saját hűtőjére. 

Tárgyazonosítás

Játsszunk közösen! Ma használt tárgyainknak vajon melyik kerámia lehet a régi párja? Hasonlítsuk össze formájuk, anyaguk, készítésük és használatuk alapján őket! Készítsd el saját zsebtükrödet, aminek díszítéséhez ihletet adnak a Kerámiatér tárgyai és motívumvilága!

Egész napos közös alkotás: Egy szekéren utazunk

A meghirdetett foglalkozások mellett egy egész napon át tartó animációs alkotási folyamatba is be tudnak csatlakozni a hozzánk érkező gyerekek és az őket kísérő szülők. Az Animono Animációs Filmkészítő Műhely bázisánál lehetőség lesz az elindulás, a kalandozás és a megérkezés témakörein belül egy közös mozgóképes történetet létrehozni.

https://neprajz.hu/programok/csaladi-programok/gyermeknapi-csaladi-program%E2%80%AF.html

Forrás: Néprajzi Múzeum

,