„Több mint illúzió” – Cinema Mystica a Kristály Színtérben

Szerző: Tóth Judit Nikoletta
Fotók: ©
Tóth Viktória

A Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelt programjaként június 5-ig látogatható a margitszigeti Kristály Színtérben Magyarország első immerzív, digital art 16 egyedi installációt bemutató kiállítása, a Cinema Mystica.

A Global Illumination alkotói kör tagjai olyan szabadúszó művészekből álló közösséget alkotnak, amelyben a hasonló érdeklődés és az egyedi látásmód a legkisebb közös többszörös. A kreatív műhely alkotóinak műveinek egészét a csapatmunka jellemzi. A több termes, nagyméretű koncepciókat, animációs tartalmakat is magába foglaló tárlat fizikai megvalósítását a tudatosság jellemzi, de oly módon, hogy az elemek keletkezését minden esetben az alkotókban rejlő ösztönösség hívta életre.

Van ebben tudom némi ellentmondás, de az ösztönösség és tudatosság mégiscsak egyszerre jelenik meg a kiállítóterekben elhelyezett alkotásokon. Az ember és az őt körülvevő, benne lévő univerzum kivetítése, a látás és azon keresztül az egyensúly érzékszerveinek „manipulálása” az, amin át valamennyi művész megközelíti a megközelíthetetlent. A tér, forma, szín kompozíciójába becsempészett elemi létezés az, amelyből a kiállítás kapcsán ízelítőt kaphat a látogató. És ennek befogadása független a befogadói oldal gondolatiságától, hiszen az is talál érdekes motívumokat a kiállítás darabjai között, aki az alkotókkal ellenben például gyakorlatiasan látja a saját és az őt körülvevő világot.

Azt tartják, az illúziók között a legszélesebb körben az optikai csalódások ismertek, mivel az érzékelésünkben a látásnak jut vezető szerep. A kiállításon bemutatkozó vizuális alkotók is ezen az érzékszerven keresztül, természetesen nem illúziókeltésként jelenítenek meg sokszor lehetetlen megközelítésű belső tereket is. Az embernek, mint háromsíkú lénynek való megközelítése az, amely páratlan hatást kelt a fény játékán keresztül. A test, lélek és szellem egyidejűleg bonyolult kombinációjaként megtapasztalt létezés az, amely az alkotásokról visszaköszön. Több mint illúzió és több mint szép, ami a sötét terekben a fény játékával a művek által visszaköszön. Hagyomány, történetiség, tudás, alázat és a minket átszövő univerzum működésének megértésére való folyamatos törekvés az, amiért a Margitszigeti sétáink idején mindenképpen látogassunk el a  2022. májusában megnyílt Kristály Színtérbe, Budapest új, kulturális és közösségi helyére.

Kiállító művészek: Axa és Kőrös Attila Márk, Battha Gáspár, a Global Illumination, az Infimensions, Katona Kati, Klárik Balázs, Krizanic Antonin, Susan Kosti, SZB3D, Vigh Dávid és Zeke Ádám