DRÉGELY 90 – MÚLT ÉS JELEN – AZ IDŐ FOGSÁGÁBAN – Drégely László (1932-1990) festőművész és díszlettervező emlékkiállítása

A Pintér Aukciósház rendszeresen előforduló online és élő árverései mellett komoly figyelmet fordít a hazai kortárs képzőművészek bemutatására is – javarészt kiállítások és vásárok formájában. Nem volt ez másképp az idei év első felében sem, hiszen a galéria azután, hogy tárlatot nyitott Barakonyi Zsombor legfrissebb munkáiból, majd közös kamarakiállítást szervezett Verebics Ágnes és Nagy Géza műveiből, 2022 tavaszán ismét megrendezte a nagy sikerű KORTÁRS BALATON művészeti vásárát a badacsonyi Hableányban. 

Drégely László: Délután, 1967

A galéria soron következő, május 20-án nyíló eseménye azonban több szempontból is rendhagyó. Ezúttal nem egy kortárs művész munkássága kerül a középpontba, hanem a múlt század második felének egy kiemelkedő és folyamatosan kísérletező alkotója, Drégely László festőművész és díszlettervező, akinek születése 90. évfordulója alkalmából rendeznek emlékkiállítást. Drégely életműve szempontjából is különleges a tárlat, Géczy Katinka kurátor ugyanis a művész olyan nagyméretű, konstruktív-szürrealista stílusban készült alkotásait kívánja bemutatni, melyek sok esetben a közönség előtt eddig (különösen így együtt) ismeretlenek maradtak.

Drégely László: Ecco Homo, 1976

Drégely 1953-ban végzett a budapesti Iparművészeti Főiskolán. Festőként először 1957-ben vett részt az Országos Tárlaton, első önálló kiállítására pedig 1962-ben került sor Budapesten. 1978-ban egyéni kiállítással mutatkozott be a Magyar Nemzeti Galériában. Az 1970-es és 1980-as években itthon és külföldön egyaránt szerepelt munkáival a közönség előtt. Képei megtalálhatók több magyar és külföldi magángyűjteményben és múzeumban, többek között Kanadában, az USA-ban, Hollandiában, Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Lengyelországban, Olaszországban, Angliában és Svájcban. Művészi pályája mellett 1958 és 1978 között, 20 éven keresztül volt a Magyar Televízió díszlettervezője, valamint több pesti színház részére is készített díszletterveket.

Drégely László: Menyegző, 1965

A most nyíló tárlaton szereplő festményeken, plasztikákon és grafikákon – összesen mintegy 60 műalkotáson – keresztül a sokoldalú művésszel és az általa alkalmazott 16 különböző technikával is megismerkedhetnek az érdeklődők. A különféle eljárásokkal készült alkotásokon a Drégely életművét és stílusát meghatározó jellegzetes jelkép- és szimbólumrendszer elemei is visszaköszönnek, köztük az egyik leggyakrabban előforduló óra-motívum, melyről egykor ő maga így nyilatkozott: “A középkorban egy keresztény művész minden képére oda festett egy feszületet. Ez valamiképpen jelkép volt, a kor szimbóluma. Én órákat festek képeimre, mert ezt érzem rohanó korunk kifejező jelképének. Hogy mit jelent az óra? Talán egy kicsit a szárnyas időt, a kegyetlen időt. Egy kicsit az elmúlásra figyelmeztet.”

Drégely László: Szerelem, 1979

A Múlt és jelen – Az idő fogságában című emlékkiállítás május 20-án péntek este 19 órakor Wehner Tibor művészettörténész beszédével nyílik meg, és két hétig lesz látogatható a Pintér Galéria nyitvatartási idejében.

Megnyitó: 2022. május 20. (péntek) 19 óra

Helyszín: Pintér Galéria és Aukciósház, 1055 Budapest, Falk Miksa utca 10. 

A megnyitó alkalmával a galéria a Markó utca felől közelíthető meg!

A kiállítást megnyitja: Wehner Tibor művészettörténész

Közreműködik: Laubálné Raffinger Éva (Drégely-versek) és Prágai Tamás (gitár)

Kurátor: Géczy Katinka

Megtekinthető: 2022. június 4-ig a galéria nyitvatartási idejében.

Támogató: Két-A-Keret Képkeretező Stúdió és Galéria

***

DRÉGELY 90 – MÚLT ÉS JELEN – AZ IDŐ FOGSÁGÁBAN
Drégely László (1932-1990) festőművész és díszlettervező emlékkiállítása
Pintér Galéria és Aukciósház

  1. május 20. – június 4.
Drégely László: Trafó, 1968

Forrás: Pintér Galéria és Aukciósház