Három magyar kiállítás a romániai dizájnhéten

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tavaly bocsátotta útjára a Smart Hungary című tárlatot, amelyet a hazai kortárs innováció külföldi népszerűsítésére szervezett. A kiállítás ernyője alatt 22 friss, exportképes magyar fejlesztésre sikerült felhívni a figyelmet Kína legnagyobb tematikus vásárain. A Smart Hungary most európai körútra indul; elsőként a régió egyik legnagyobb kreatív ipari fórumán mutatkozik be, Romániában.

© Posztós János

A bukaresti Liszt Intézet minden évben több kiállítással vesz részt a legjelentősebb romániai formatervezői seregszemlén, a Romanian Design Week-en azzal a céllal, hogy a román fővárosban bemutassa, népszerűsítse a magyar formatervezést.

A május 13-22. között zajló seregszemle központi helyszínén nyílik ma meg a Smart Hungary kiállítás. A KKM utazókiállítása a digitális forradalom és a fenntarthatóság trendjeihez kapcsolódó magyar tárgyakkal és szoftverekkel ismerteti meg a közönséget: például okos kerékpártárolóval, kötélhajtású kerékpárral, napelemes térburkolóval vagy a kézhigiéniát vizsgáló szkennerrel. A mindennapi életünket átszövő hat téma (Smart City, Smart Mobility, Smart Leisure, Smart Sport, Smart Agriculture, Smart Healthcare) köré csoportosított találmányokat kisfilmek teszik mindenki számára értelmezhetővé és izgalmassá. A kiállítás, amely 2021 augusztusától sikerrel mutatkozott be Kína legnagyobb tudásközpontjaiban, technológiai és innovációs vásárain, Románia után a tervek szerint Antwerpenben, Milánóban, majd Stuttgartban folytatja majd körútját.

© Posztós János

A dizájnhét „Design Go” programjának részeként ékszerkiállítás nyílik a bukaresti Liszt Intézetben, amely egyben. A kiállítás a bukaresti Liszt Intézet és Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Design Intézetének immár több évre visszatekintő együttműködésében valósul meg. Az idei kiállítás keretében a MOME Design Intézetében végzett fémműves tervezők munkái közül láthat a közönség egy válogatást. A május 27-ig látogatható kiállítás kurátora Kecskés Orsolya, ékszertervező.

Ugyancsak a dizájnhét keretében mutatkozik be május 13-tól a román fővárosban a PoszTerra nemzetközi plakátkiállítás a bukaresti Liszt Intézet szervezésében. A tárlatot a visegrádi országok plakátművészeinek alkotásaiból készítette a Magyar Művészeti Akadémia a V4-ek megalakulásának 30. évfordulójára. A program a visegrádi együttműködés a 2021-22. évi magyar elnökségének keretében valósul meg.

,