Ingyenes családi programok május 14-én az Országos Széchényi Könyvtárban

2022. május 14-én (szombaton) változatos programokkal várja a családokat Magyarország nemzeti könyvtára, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK). A rendezvény kettős apropója, hogy május 14-e a Nemzeti Örökség Intézete által indított Történelmi és Nemzeti Emlékhelyek Napja országos programsorozatának idei dátuma, május 15. pedig az ENSZ Közgyűlése által 1993-ban meghirdetett nemzetközi nap a család mint a társadalom alapintézménye tiszteletére.

A két jeles nap alkalmából olyan programokkal készülünk, amelyek egyrészt bemutatják a nemzeti könyvtárt és kincseit, másrészt tartalmas időtöltést biztosítanak az egész család számára.

Bejárhatják velünk a könyvtár emeleteit, kalandozhatnak a gyerekekkel a sötét raktárakban, kurátori vezetéssel megtekinthetik a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal kéziratai ihlette és a történetük köré épített kiállításunkat. Bemutatunk egy eredeti Landerer és Heckenast-nyomdagépet; látogatóink saját kezűleg nyomtathatják ki a Nemzeti dalt.

A kézműves sarokban a család együtt játszhat az óriás kirakókkal, készíthet könyvjelzőt és hűtőmágnest a könyvtárunk gyűjteményeiben megtalálható ismert plakátokból, fotókból. A legkisebbek számára diafilmeket vetítünk; tapasztalat, hogy az elsötétített térben megjelenő képkockák varázslatként hatnak, a mozgóképen nevelkedő gyerekeket is lekötik.

Restaurátoraink jóvoltából az érdeklődők megnézhetik, hogyan lehet pótolni a papír hiányzó részeit, miként dolgoznak a könyvdoktorok, milyen eszközöket használnak a könyvek lapjainak kiegészítésére. 

A digitalizáló műhelyen belül a fotósátor és a robotszkenner bemutatója során vendégeink megismerhetik az érzékeny, állományvédelmi szempontból kiemelt figyelmet igénylő dokumentumok digitalizálásának lépéseit. A vállalkozó szelleműek egy-egy előkészített dokumentum vagy épp saját rajzuk digitális kópiáját is elkészíthetik.

Minden korosztály számára izgalmas lehet a digitális puzzle, valamint a bejárati szinten látható újragondolt és interaktívvá vált könyvtártörténeti kiállítás. A klasszikus könyvtári enteriőr legfontosabb tárgyairól az üvegfelületen csúsztatható digitális képernyők segítségével kapunk információkat. A művelődéstörténeti leírások és fotók által mintegy identitást kapnak a bútorok, könyvtári használati eszközök, ezáltal személyesebbé válik a hagyományos múzeumi befogadás.

E tárlattal szemben egy több mint nyolcméteres interaktív érintőképernyőn egyszerre többen is böngészhetik a nemzeti könyvtár történetét – felfedezve kivételes gyűjteményünk számos érdekességét. A képernyőkön rendkívül szemléletes módon, különböző méretű és kialakítású katalógusfiókokat megérintve, mintegy kihúzva azokat jelenik meg a bibliotéka története idővonallal, fotókkal, sajtóhírekkel, anekdotákkal, kiegészítő látványelemekkel.

Minden korosztályt várunk szeretettel május 14-én szombaton 10:00 és 20:00 óra között az OSZK-ban, a Budavári Palota F épületében.