130 éve született Honegger – Különleges zenei emlékezés

Arthur Honegger, a gazdag fantáziával megáldott svájci-francia zeneszerző idén lenne 130 éves. Fiatal korában kedvelte Bach zenéjét, a mesternek leginkább a kantátái és koráljai voltak Honeggerre nagy hatással. A későbbiekben Beethoven és Wagner zenéjét is tanulmányozta, de nem hagyta figyelmen kívül a modern szerzők, Debussy, Stravinsky és Prokofjev munkásságát sem. A május 20-i koncerten – a Budapest Music Centerben – Kiss Péter zongoraművész az Anima Musicae Kamarazenekarral közreműködve javarészt Honegger zeneművekkel emlékezik a sokoldalú zeneszerzőre.

Kiss Péter

Honegger stílusát a legtöbben eklektikusnak tartják, dzsesszes hatásokra, neoklasszikus elemekre és a modern 20. századi klasszikus zene ismertetőjegyeire figyelhetünk fel műveiben. Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy a 20. század egyik legszemélyesebb hangú zeneszerzője. Munkájának fő jellemzője a különböző stílusok összeegyeztetésére irányuló törekvés. Rendkívül gazdag fantáziával megáldott, mégis inkább illusztratív és dramatikus, mint lírikus lángelme.  Az esemény a népszerű „Intrada” művel kezdődik, mely rövid terjedelme ellenére a modern trombita teljes hangterjedelmét, széles dinamikai és karakterkészletét felvonultatja.

Kortársai művei után Honegger 2. szimfóniája zárja az estet, amely egyik legfontosabb alkotása. Ahogy ő maga fogalmazott: „A modern ember ellenszegülését akartam ebben a munkában jelképezni a barbárság, butaság, szenvedés, gépiesség, bürokrácia áradata ellen, ami néhány éve ostromol bennünket. Szimfóniám dráma, amely, ha úgy tetszik, három valóságos és jelképes személy: a boldogtalanság, a boldogság és az ember között játszódik. Örök témák. Igyekeztem megújítani őket.”

Kiss Péter, aki jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, már egészen korán, 9 évesen kezdett el zongorázni. Koncertjeivel szinte az egész világot bejárta, Európa 13 országában, az Egyesült Államokban, illetve Indiában adott koncerteket. Olyan művészekkel is dolgozhatott együtt, mint Baráti Kristóf, Szabadi Vilmos, Sass Sylvia, Alpaslan Ertüngealp, Vajda Gergely, Varga Istán, Eötvös Péter, Jonathan Cohen, Nagy Péter, Klenyán Csaba. Meghatározó tagja a Csalog Gábor vezette, mindenekelőtt Kurtág György műveire összpontosító Ludium együttesnek, valamint alapítója a 2010-ben alakult Trio Inceptionnek.

Elmondhatjuk, hogy aki szereti a különleges és magával ragadó előadásokat, az most sem fog csalódni, elég csak végignézni az illusztris műsoron.

https://www.jegy.hu/program/anima-musicae-honegger-130-125089/729736

Időpont: 2022. május. 20., péntek 19.00

Helyszín: Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás utca 8.)

Fotó forrása: Kiss Péter