Színházi nevelés – felnőtteknek

A Magyar Színházi Társaság Jó kérdés beszélgetéssorozatának következő alkalmával, május 9-én arról beszélgetünk, mit jelent a színházi nevelés a felnőttek esetében.

Előadás utáni közösségi alkalmak, közönségtalálkozók, kulisszajárás, színházi játék, TIE, felnőtt civilekkel megvalósított projektek – rendkívül sokszínű és egyre gazdagabb a felnőtteknek szóló színházi nevelési terület kínálata Magyarországon is. Vajon miért fontos ez a színházaknak, és kik azok a felnőttek, akik ezeken részt vesznek? Miért lenne fontos, és miért nehéz tovább népszerűsíteni, elfogadtatni ezeket a formákat? Hogyan lehet a színház és a színházi nevelés közötti határokat képlékenyebbé tenni, és milyen újraértelmezési lehetőségei vannak a színháznak és színházba járásnak?

Ezúttal is három vendégünk lesz, akik a témát különböző tapasztalatokból és szempontokból világítják meg. Gemza Melinda a debreceni Csokonai Színházban munkatársa, ahol 2014-ben indult a Csokonai Ifjúsági Program, 2022 februárjában pedig a fiataloknak és felnőtteknek szóló a Csokonai közTér nevű kreatív alkotóműhely. Neudold Júlia az Örkény Színház több korosztálynak szóló IRAM színház-pedagógiai projektjének kitalálója és vezetője. Szivák-Tóth Viktor a KÁVA és az KB35 Inárcs műhelyek mellett a Szkéné Színház ifjúsági és felnőtt közönségnek szóló közösségi projektjeiben is dolgozik. A beszélgetést Seres Gerda, a Kultúra.hu újságírója vezeti.

A május 9-én 17 órakor kezdődő esemény helyszíne a Katona József Színház. A beszélgetés a helyszínen, online pedig a Kultúra.hu Facebook-csatornáján is követhető.

A Magyar Színházi Társaság beszélgetéssorozatainak évadzáró alkalma május 30-án és 31-én lesz, mindkét napon három-három témáról esik szó. Az eseményeket az NKA támogatja.

Forrás: Magyar Színházi Társaság