Kala Samarpana és vendégei táncelőadás

A program az indiai klasszikus tánc autentikus formáját és összművészeti találkozásokat mutat be.

Kala Samarpana (CID UNESCO) – Bharatanatyam
Christina Markopoulou (GR) – Bharatanatyam
Fülöp Csaba József – Flamenco

Kala Samarpana – Bharatanatyam művészeti iskola Budapesten, a Nemzetközi Tánc Tanács tagja (CID UNESCO) Az alapító, Bittner Meenakshi Dóra Bharatanatyam táncművész Magyarországról indulva a dél-indiai Chennai-ban tanult, és tartotta meg vizsgaelőadását. Mestere Jayanthi Subramaniam a Kala Darsana művészeti iskola alapítója. Bittner Meenakshi Dóra pályájának eddigi állomásai kirajzolják elhivatottságát az általa képviselt indiai művészeti ág iránt.

Christina Markopoulou Athénban született. Nyelvészetet, valamint táncot tanult, mint a „kommunikáció” két fontos eszközét. A Kelet, és az ázsiai hagyományok iránti szeretete számos utazásra késztette – szó szerint és metaforikusan is – hogy újra felfedezze, és újra kapcsolatba léphessen az előadóművészet „szakrális” aspektusával. Ezúttal Budapestre utazik, hogy megossza tapasztalatait a Bharatanatyam klasszikus indiai táncon keresztül.

Fülöp Csaba József tanulmányait neves hazai és külföldi mesterek irányításával kezdte. A Magyar Táncpedagógusok Országos Szövetségénél kortárs / modern tánc csoportvezetői szakon végzett. 2006-ban alapítója volt a Szüerro Flamenco társulatnak. 2010 óta a Szüerro Tánciskola vezetője. A Flamenco autentikus bemutatása mellett, tánctechnikát és koreográfiákat tanít.

A Bharatanatyam indiai klasszikus tánc, leszármazottja az ősi dél-indiai templomi táncosok művészetének, amelyben zene, tánc, színészet, költészet és spiritualitás szerves egységet alkot. A ritmikus és erőteljes, ám de mégis könnyed, kecses és mélyen spirituális Bharatanatyamot, eredetileg templomi táncosnők táncolták India templomaiban. Jelenlegi formáját a 19-20. században foglalták egységes rendszerekbe a dél-indiai Tamilnadu-ban, azonban mind a lépések, mind a tradicionális előadások formáját illetően irodalmi és építészeti bizonyítékok igazolják több ezer éves gyökereit.

A Flamenco Andalúziából származik, több kultúra keveredéséből alakult ki, andalúz, cigány, mór, liturgikus bizánci, indiai és zsidó motívumok is megtalálhatók benne. Kutatások kimutatták a Flamenco tánc kapcsolatát négy nagyobb indiai klasszikus tánccal (Kathak, Kathakali, Manipuri, Bharatanatyam). Az eredetileg improvizatív Flamenco mellett megjelent a színpadi változat is, ahol előre megkoreografált, kidolgozott előadásokat lehet látni. Ezek között vannak koncert jellegűek, illetve vannak táncszínházi előadások is. A Flamenco egy élő műfaj, ami napjainkban is változik. Egyre több az úgynevezett fúzió, mikor más zenei vagy tánc stílusokkal ötvözik.

Jegyek elővételben a Tixa oldalán, illetve az esemény napján a helyszínen készpénzért kaphatók.
A belépő 2000 Ft.
18 éves korig ingyenes a belépés.

Az esemény Facebook-oldala