Tizedik alkalommal rendezi meg inkluzív táncestjét az ArtMan

Május 10-én két vegyes képességű táncosokból álló alkotócsapat előadását láthatja egy estén a Trafó közönsége. Az egyik a 23 éves Tánceánia Együttes alkotóinak legújabb előadása, a Mayday. A másik az Átváltozások, az ArtMan Egyesület 2020-ban létrejött ifjúsági programjának, az ArtMenőknek a Radnóti Színház közreműködésével készült kísérleti mozgásszínházi előadása.

Az ArtMan estek az idők során a társadalmi inklúzió fontos eseményeivé váltak. Ez az inklúzió előadásaikban több szinten is megfigyelhető. Egyrészt az alkotófolyamatban, amelynek fontos célkitűzése, hogy benne egészen különböző képességű emberek teljesen egyenrangúan vegyenek részt.

A tánc szabad terepet biztosít mindannyiunk számára, hogy vállalni tudjuk mozgásunkat olyannak, amilyen. Nem megregulázza, hanem felszabadítja a testet, megteremti az esélyegyenlőség terét. A táncszínpadon a sérült és nem sérült táncosok mozgása egyformán inspiráló és különleges a nézők számára is, így az inklúzió nemcsak alkotói, de befogadói szempontból is megteremtődik az ArtMan előadásain.

Mayday

A Mayday vészjelzésre szolgáló kifejezés, amelyet nemzetközi légi- és vízi közlekedésben használnak, mindig háromszor egymás után. Mayday helyzet áll fenn, ha egy hajó, repülőgép, gépjármű vagy ember súlyos veszélybe került és azonnali segítségre van szüksége.

Szabadságunk egyik alapvetőnek hitt feltétele, hogy képesek vagyunk önállóan, segítség nélkül élni. Ám az olyan kritikus időszakok, amilyen például a koronavírus-járvány, ráébresztenek minket a segítség nélküli élet illuzórikus voltára. Mindannyian segítséggel élünk, segítséget kérünk, és jobb esetben kapunk. Egymástól függünk, e tekintetben nincs köztünk különbség. De ki ment meg kit? Ki a sérült, és ki a sérültebb? A permanens vészhelyzetben egymásba kapaszkodunk, forradalmat csinálunk, talán megmenekülünk.

Szereplők: a Tánceánia Együttes tagjai / Zene: Rubik Ernő Zoltán / Dramaturg: Szivák-Tóth Viktor / Fény: Dézsi Kata / Hangosítás: Kádár Mihály / Produkciós menedzser: Kopeczny Kata / Rendező-asszisztens: Gál Eszter, Kálmán Ferenc / Rendezés: Farkas Dorka

Átváltozások

Az autóban ülünk. Ötéves vagyok. A kocsi füstöl. Belénk jött valaki hátulról az M7-esen. Az ajtók nem nyílnak, elromlott az elektronikai rendszer. A szüleink a használati útmutatóból próbálják kideríteni, hogyan jutunk ki. „A szélvédő belülről történő, páros lábú rúgás esetén egészben kiesik a helyéről” – találják meg, amikor egy, a kocsijából kiszálló férfi az autónkhoz lép, és kinyitja az ajtót.
Változás. Átváltozás. Alakulások. A gyermekkorból a felnőttbe, egyik identitásból a másikba, az egyénitől a közösségbe. Folyamatos úton levés.
Az előadás Pilinszky János Átváltozás című verséből indulva a saját jelen identitásunkkal és annak változásával foglalkozik. Hogyan, mivel vagyunk itt egyenként, és ez hogyan alkot egy közös folyamatot? Mit mutatok meg szívesen? Mit rejtenék el? Amit megmutatunk, az változtat rajtunk? Változtat rajtatok?

Szereplők: Czakó Gabriella, Dobay Júlia, Georgita Máté Dezső, Kováts Adél, Kováts Rozália, Marián Márk, Mészöly Andrea, Lendvai Máté, Pataki Panka, Sudár Henrietta, Tóth Kata, Tóth Károly / Zene: Mákó Rozi / Vizuális Koncepció és vetítés: Szabados Luca / Asszisztensek: Dobay Júlia, Tóth Károly / Rendezők: Jobbágy Bernadett, Mészöly Andrea / Produkciós menedzser: Kopeczny Kata / Fény: Dézsi Kata / Hang: Kádár Mihály

Mi az ArtMan?

Egy huszonhárom éves múltra visszatekintő egyesület, amely művészeti, terápiás és oktatási programokon keresztül sérült és ép emberek számára nyitja meg a fejlődés, az önismeret és a tánc lehetőségét. Az ArtMan az egyetlen olyan alkotóközösség hazánkban, ahol sérült és ép előadók partnerekként hoznak létre kortárs táncszínházi előadásokat. Munkájukat 2018-ban Lábán Rudolf Különdíjjal jutalmazta a táncszakma. További információk: http://artman.hu/kik-vagyunk/

Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza, 1094 Budapest, Liliom u. 41.

Időpont: 2022. május 10. 19:00

Az est jegybevételének egészével a Trafó az ArtMan Egyesületet támogatja.

Forrás: ArtMan Egyesület