Megnyitott a Kristály, a Margit-sziget új, kulturális színtere!

Ismét felpezsdült az élet a Margit-szigeten az egykori, formáiban a Bauhaus stílusára emlékeztető ásványvíz-palackozó üzem épületében. Május elsején hivatalosan is megnyitotta kapuit a főváros új kulturális és közösségi helyszíne, amely a 2022-es Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaival rajtolt el.

© Jekken Péter

A fennállásának 100. évét ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpadot is üzemeltető Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. mostantól a Margit-szigeten évek óta üresen álló, Vidor Emil tervei alapján épült egykori szikvízüzem épületében nyitotta meg új helyszínét. Az összművészeti kultprodukciók (színház, tánc, koncert, gyerekprogramok) bemutatása mellett a Kristály Színtér a sportos és tudatos életmóddal szimpatizáló látogatók, családok, a zöldben pihenni vágyók kedvelt célpontjává szeretne válni; olyan innovatív, laza, informális, közösséget építő helyszínné, mely egyszerre „kikapcsol és összekapcsol”.

© Jekken Péter

A megnyitó ünnepség a Pesti Magyar Színiakadémia növendékeinek – Rozs Tamás vezetésével készült – performanszával kezdődött, majd Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere köszöntötte a megjelenteket.

„Régóta szerettük volna, hogy ez a hely megteljen élettel és kultúrával, hogy újra és újra rá tudjunk csodálkozni a város szépségére, lehetőségeire. Ez a város tele van olyan helyekkel, amelyeket nem becsültünk meg eléggé. Szinte felfoghatatlan, hogy ennek az épületnek az elmúlt évtizedekben alig volt bármilyen funkciója.” – mondta a főpolgármester, aki szerint az egykori palackozóüzem tervezője, Vidor Emil sem emelhetne kifogást a profilváltás miatt.

© Jekken Péter

Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettes számára különösen rendhagyó volt ez a megnyitó: „szimbolikusnak érzem, hogy ezzel az átadással búcsúzom, végre egy olyan színtere lehet Budapestnek ez az épület, amire már nagyon régóta vágytunk”. A posztjáról távozó főpolgármester-helyettes asszony azt kívánta, hogy a Kristály Színtér mostantól egy értékteremtő, befogadó és mindenki számára nyitott kulturális hellyé váljon.

© Jekken Péter

Végül Benkő Nóra, a Kristály Színtér igazgatója mesélt a megnyitás előtti hónapokról, és a jelenleg is futó Budapesti Tavaszi Fesztivál Margit-szigeten megvalósuló programjairól: „Egy új kulturális sziget, találkozóhely létesítése hatalmas lehetőség és felelősség egy időben, hiszen az egyre szűkülő keretek között egy szabad, minden művészeti ág és szereplő felé nyitott, befogadó és elfogadó tér kialakítására nem csupán a szakma, de a közönség részéről egyaránt igény mutatkozik.”

A beszédek után Torma Tamás az épület történetéről készített filmjét tekinthették meg a résztvevők, az ünnepség végén pedig egy, a New York Kávéházhoz kapcsolódó anekdotát felelevenítve a Kristály Színtér kulcsát a főpolgármester szimbolikusan a Dunába dobta arra utalva, hogy a hely sosem kerüljön bezárásra.

© Jekken Péter

A kultúra ezt követően „elszabadult” az intézményben: a Szabad Terek Majálisát élvezhették az ide látogatók, majd május 2-án az Európai Szabadúszó Művészek Egyesületének háromnapos fesztiválja vette kezdetét.