Bakancslista párban

Szerző, fotók: Marity Mira

Elmondom, miért nem unalmasak a bakancslistás könyvek. Egyrészt, mert álmodozni jó és szükséges, főleg ebben a gondokkal és válságokkal terhelt nehéz világban. Másrészt remek ötletekre bukkanhatunk, olyanokra, amelyekre talán vágyakozni sem mertünk. Álmok, vágyak, ábrándok, célok… Ha nem lennének, aligha lehetne kibírni az olykor kiábrándítóan szürke, unalmas és eseménytelen valóságot.

Apróbb és nagyobb csodák

Megrögzött bakancslista író vagyok. Nem is számít, ha nem válik valóra minden tétel, mert egyszerűen maga a cél megfogalmazása, elképzelése is kalandvággyal és örömmel tölt el. Ezt a fajta örömteli izgalmat érzem akkor is, amikor kezembe kerül a Scolar Kiadó bűbájos kis kiadványa, aminek a címe: Bakancslista – Párban. Tehát ez egy tematikus könyv, ami abszolút lenyűgözött. Nem csak azért, mert rendkívül igényes kompakt album, amit minden utazásra elvihetünk magunkkal. Az A5-ös méret praktikus, simán belefér a kézipoggyászba vagy a bicaj kosarába. De ha csak belelapoz az ember és felüti valahol, mosolyognia kell. Az illusztrációk bűbájosak, a képekhez tartozó ajánlások, tanácsok és összegzések érdekfeszítőek és jól hasznosíthatóak. Simán ér „ellopni” és szólóra átkonvertálni a páros célokat, és máris van egy új saját bakancslistánk!

De miért pont bakancs?

Maga a bakancslista írás kétségtelenül az azonos című amerikai film után lett világszerte még inkább ismert és népszerű gyakorlat. 2007-ben jelent meg A bakancslista (The Bucket List) című vígjáték-dráma, a két színészóriás, Jack Nicholson és Morgan Freeman főszereplésével. A sírós-nevetős opusz után mindenki nekiállt saját listákat körmölni, hogy valóra váltsa az álmait, még ebben a földi létben. Ezért az egyik logikus vélemény a név eredetéről az, hogy mielőtt feldobjuk a bakancsot, próbáljunk meg minél többet beteljesíteni a vágyainkból. A másik magyarázat nyelvtanilag korrektebb. A „kick the bucket” kifejezés szószerinti fordítása annyit tesz, hogy „felrúgni a vödröt”, de az amerikai szlengben ez azt jelenti, hogy valaki jobblétre szenderül. E sajnálatos esemény előtt érdemes tehát azt a bizonyos bakancslistát (bucket list) megírni – és lehetőség szerint megélni.  

Költséghatékony és kreatív ötletek

Persze sokan mondják azt, hogy minden bakancslista elsősorban anyagi kérdés, és emiatt el is megy a kedvük tőle. Ám ezért is imádnivaló a Bakancslista párban, ugyanis rendkívül költséghatékony és egyedi ötletekkel áll elő. Nem csak az utazással kapcsolatos élményeket célozza meg, hanem közös tevékenységekre motivál, együtt átélt kalandokra biztat, és kreatív feladatokra inspirál. Rakjatok tábortüzet! – ez az egyik kedvencem, mert valóban különleges és romantikus élmény, egyszerű és természetközeli, és könnyen kivitelezhető. Sok kijelölt tűzrakóhely van az országban, ahol érdemes eltölteni egy kellemes estét vagy éjszakát, sütögetéssel, beszélgetéssel, zenéléssel.

Egy másik remek ötlet az, hogy a telefonon található játékok helyett játsszatok valami régi jó retro játékot. Legyen az szellemi vagy fizikai, amőba vagy karika dobálás. Idejét sem tudom, mikor játszottam utoljára ország-várost, pedig évtizedekkel ezelőtt az volt a kedvenc elmetornám. Piknikezzetek! – ezért az tételért rajongok, és tényleg nem sokan csinálják ma már a párok. Könnyebb megvenni egy divatos streetfood-ot valamelyik bisztróban vagy elvitelre rendelni a gyorsétteremben. De vajon átélik-e valaha annak a varázsát, hogy egy fonott kosárba pakolják a szállítható fogásokat, a vidám színes műanyag tányérokat és poharakat, tetejére borítanak egy kockás plédet, és megcélozzák az egyik hangulatos budai hegy virággal borított rétjét? Leheveredni a pokrócra, jóízűen falatozni, beszélgetni kicsit, majd a bárányfelhőket bámulva elszenderedni – mindez az utánozhatatlan élmény bőven felér egy menő étterem gourmet menüjével.

Nem is gondoltál volna rá

A Bakancslista párban azért kiváló és ideális olvasmány, mert ajánl olyan ötleteket is a kívánságlistára, melyek eszünkbe sem jutottak volna. Nekem komoly rácsodálkozásaim voltak, ahogy végigolvastam, és szorgosan jegyzeteltem közben, olyan remek ideákkal találkoztam. Alapvetően romantikus típus vagyok, de például még soha nem gyönyörködtem a hullócsillagokban. A könyv ajánlja a Perseidák lélegzetelállító látványát, amiről még nem is vagyunk lekésve, hiszen augusztusban várható az esemény. Őszre az egyik legjobb ötlet a közös szüret. Mindig látom a „Szedd magad!” akciókat gyümölcséréskor, amelyek bizonyára sokkal szórakoztatóbbak, ha párban éljük át. Az egyik legbűbájosabb közös kaland, amit a könyv említ, az a nyomkeresés. Ez nem más, mint a Budapesten vagy az országban található, óriási népszerűségnek örvendő miniszobrok felfedezése, amelyeket Kolodko Mihály alkotott. Ezek között van a közkedvelt Kockásfülű Nyúl, Mekk Elek vagy Breki mesefigura.

A Bakancslista Párban kiadványt tehát nem csak szerelmeseknek, de barátoknak, családoknak, és bizony egyedülállóknak is ajánlom. Mert benne van a lényeg: fedezzétek fel az élet apró örömeit, ne féljetek megfogalmazni az álmaitokat és vágyaitokat, töltsétek a lehető legtöbb időt tartalmasan, és gyűjtsétek a felejthetetlen élményeket és emlékeket. Na, ezt a summázó bakancslistát kellene mindenkinek kipipálnia. 

https://www.scolar.hu/bakancslista_parban_eletre_szolo_kalandok_szerelmeseknek_volt_szerelmeseknek_es_leendo_szerelmeseknek_2815