GYÖKEREINKBŐL TÁPLÁLKOZUNK – Népzene a kortárs komolyzene tükrében

A Budapesti Román Kulturális Intézet kamarakoncertre hívja a zenekedvelőket április 8-án 18.30 órától az Izsó u. 5 szám alatti székházába. A „Gyökereinkből tápálkozunk” koncertprogram a magyar és a román népzene megismertetésére és népszerűsítésére vállalkozik a kortárs komolyzenén keresztül, négy fiatal zenész – Pethő Rebeka (2000) fuvolaművész, Pethő Csaba (1997) gitárművész, Németh Gábor (1995) hegedűművész és Szőcs Henrik (1994) zongoraművész – közvetítésében.

Pethő Rebeka fuvolaművész és Varga Abigél zeneszerző különböző összművészeti és zenei produkciókban való együttműködése inspirálta őket a Gyökereinkből táplálkozunk rendkívüli koncertsorozatra, amelynek három eseményét a Magyar Zene Háza, a Román Kulturális Intézet, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fogadta be. A koncertsorozat egy olyan innovatív projekt eredménye, melyben népdalfeldolgozások, valamint népzenei hivatkozású új kortárszenei művek szerepelnek, szokatlan formációk előadásában (szóló fuvola, fuvola-zongora, szóló hegedű, fuvola-hegedű-zongora). Projektjük célja a népzene és a klasszikus zene közötti kötelék minél szorosabbá alakítása, ezáltal nagyobb népszerűséget kölcsönözve a népzenének a komolyzene világában. Az elhangzó szerzemények olyan darabok, melyek a népzenéből táplálkoznak, ugyanakkor újszerű ötleteket, speciális formai és technikai elemeket tartalmaznak. Különlegessége a fuvola, a hegedű, valamint a zongora interpretációknak, hogy bár hangszeres repertoárjuk külön-külön és együttesen is gazdag, népzenei átiratok, feldolgozások mégis igen ritkán szólalnak meg rajtuk.

A koncertprogram során megfigyelhető az is, hogyan hivatkoztak a népzenei forrásokra a XX. század magyar zeneszerzői, valamint milyen formában tud a népzene gondolataiból inspirálódni egy ma élő fiatal magyar zeneszerző, ha ugyanazt az apparátust alkalmazza, amelyet egykor Bartók, Kodály és Enescu is használt.

A koncertsorozat támogatója a Nemzeti Kulturális Alap és az Új Nemzeti Kiválóság Program.

A belépés díjtalan.

Műsor:

  •  Kodály Zoltán : Epigrammák – fuvola, hegedű, zongora
  • Varga Abigél : …az hol én elmegyek – hegedű
  • George Enescu: Cantabile és Presto fuvola, zongora
  • George Enescu: Ballada – hegedű és zongora
  • Bartók Béla: Három csíkmegyei népdal – zongora
  • Bartók Béla: Este a Székelyeknél – fuvola, gitár
  • Bartók Béla : Román táncok – fuvola, gitár
  • Varga Abigél: Madárdalok – fuvola
  • Kurtág György: Doloroso – fuvola
  • Varga Abigél: Visszaút – fuvola, hegedű, zongora

Közreműködik:
Pethő Rebeka – fuvola
Pethő Csaba- gitár
Németh Gábor – hegedű
Szőcs Henrik – zongora

Forrás: Budapesti Román Kulturális Intézet