Az Esterházy Art Award 2021 díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

A Körséta. Barangolás a nyitott házak között elnevezésű új fesztivál a tavasz beköszöntésének ünneplésére, egy sétára invitál. A tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményei, az Esterházy-kastély (Rózsa Luca Sára, Tranker Kata és Ulbert Ádám + Dóra Ádám), a Kunstverein Eisenstadt (többek között Koós Gábor), Burgenland Tartomány Múzeuma, Haydn szülőháza, a FreuRaum, az Architeckturraum Burgenland, és a Zsidómúzeum, Virágvasárnap, azaz április 10-én délelőtt 11-18 óráig megnyitókkal, performanszokkal, egy terülj-terülj asztalkámon fejedelmi fogásokkal és a város utcáin bolyongó rézfúvós bandával várják az érdeklődőket. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan. Az Esterházy-kastély belső udvarában található Maskaron Kávéház szombat és  vasárnap délután 14. és 17. óra között játékházzá alakul, ahol a kastély múzeumpedagógusai izgalmas játékokkal és sok mókával várják a kicsiket, nagyokat.

Április 9-én és 10-én 14-17 óráig

Maskaron Kávéház – Játékos kávéház kicsiknek és nagyoknak, táblajátékokkal, kvízzel és fagylalttal

ÁPRILIS 10. 11-18 ÓRÁIG

12-14 óráig Esterházy-kastélynegyed – Közös asztal

Egy hosszú asztalnál gulyáslevessel és orientális egytálételekkel várják a megpihenni és felfrissülni vágyókat.

13-18 óráig Kunstverein BLACK IS THE LONELIEST COLOR. Grafisches Kabinett

15 órakor Esterházy-kastély 2 kiállítás + egy helyspecifikus installáció: Vitus Weh kurátor tárlatvezetés a Vágyakozás egy jobb élet után (Rózsa Luca Sára, Tranker Kata és Ulbert Ádám) és a Chinoiserie / Nature-reimagined (Ulbert Ádám) kiállításokban + a Vulcanised (in situ) című helyspecifikus installációban (Dóra Ádám)
A kismartoni Esterházy-kastély a Kunstverein Eisenstadt, azaz a kismartoni Művészeti Egyesülettel együtt nyitja meg a nyári szezont. A Kunstverein, a Haydngasse 1. szám alatti kiállítóterében 13 órától 18 óráig látogatható a BLACK IS THE LONELIEST COLOR. Grafisches Kabinett című csoportos kiállítássorozat első fejezete, az Esterházy-kastély tereiben, a Fehér-teremben és a díszlépcsőházban több kortárs pozíciót láthatnak az érdeklődők. 
A Kunstverein BLACK IS THE LONELIEST COLOR. Grafisches Kabinett című kiállítássorozat három etapjában több mint 30 művész, a fekete színben rejlő különbségek széles palettáját tárják a befogadók elé.

A sorozat első kiállításán 13 művész, köztük a szintén már többször Esterházy Art Awardra jelölt Koós Gábor alkotása is látható. Kiállító művészek: Lutz Bacher, Böhler & Orendt, Fria Elfen, Thomas Gänszler, Lena Göbel, Gábor Koós, Marianne Lang, Patrick Roman Scherer, Ekaterina Shapiro-Obermair, Michael Strasser, Franz Vana, Andreas Werner.    
Az Esterházy-kastélyban 15 órai kezdettel Vitus Weh, a kiállítások kurátora mutatja be a látogatóknak az új kortárs kiállításokat.

Vágyakozás egy jobb élet után

A Vágyakozás egy jobb élet után című kiállítás az Esterházy-kastély harmadik emeleti Fehér-termében a 2021-es Esterházy Art Award három díjazottja, Rózsa Luca Sára, Tranker Kata és Ulbert Ádám mutatkoznak be lehetséges életformákat kutató alkotásaikkal. Vágyakozó pillantások egyszerre a múltba és a jövőbe.

Chinoiserie / Nature-reimagined– Ulbert Ádám

A XVIII. századi arisztokrácia otthonaiban elterjedtek a kínai kabinetek és a kertjeiket is gyakran a kínai kertekben látható motívumokkal ötvözték. Hasonló kulturális értelmezésekkel foglalkozik Ulbert Ádám képzőművész is. Az Esterházy-kastély díszlépcsőházának barokk nyílásaiba készült műveiben a természetformálta, meditációra szolgáló, és a kínai kultúrában meghatározott szereppel bíró mészkövek születnek újra. 

+1: Vulcanized (in situ) – Dóra Ádám

Az Esterházy Vállalatcsoport irodaépületeiben az elmúlt évek során több helyspecifikus alkotás született. A 2022-es szezonnyitás alkalmából az érdeklődők előtt megnyílik egy iroda kapuja, ahol a legújabb helyspecifikus installációt, Dórá Ádám Vulcanized (in situ) című installációját tekinthetik meg a látogatók.  

A jó hangulatú zenei aláfestésért TubAffinity, tubaművész és komikus felel.

Kezdjük játékosan az új szezont!

A kismartoni Esterházy-kastély belső udvarában található Maskaron kávézóban április 9-én és 10-én 14-től 17 óráig várják a játékoskedvű családokat. 

Ausztriában újból az ún. 3G szabálya van érvényben, ami azt jelenti, hogy vagy érvényes negatív tesztet kell tudni felmutatni, vagy az Európai Unióban elfogadott oltásról igazolást, vagy pedig egy orvos által aláírt igazolást a COVID-ból való felgyógyulásról. A belső terekben FFP2-es maszk viselete kötelező.