32 millió forintért kelt el Bak Imre ikonikus festménye a Virág Judit Galéria aukcióján

Elkelt a hazai kortárs festészet meghatározó remekműve: Bak Imre Festmény II. című alkotásáért 32 millió forintot fizettek vasárnap este a Virág Judit Galéria aukcióján. A háború utáni és a kortárs magyar festészet alkotásait felvonultató árverésen Bak mellett olyan kiváló művészek alkotásai is kalapács alá kerültek a Budapest Kongresszusi Központban, mint Maurer Dóra, Nádler István, Ujházi Péter és ef. Zámbó István.

Bak Imre: Festmény II.

Bak Imre 1969-es alkotása az egyik legerősebb kortárs kép, ami az elmúlt években árverésen szerepelt. Az absztrakt festészet egyik remekműve a Festmény II., amelyet az árverésen 32 millió forintért vásárolták meg.     

Maurer Dóra: Overlappings 31 modell B-n-k-z

Maurer Dóra Overlappings 31 modell B-n-k-z című alkotását 7,5 millió forintnál, Nádler István Feketebács NO.5. című festményét 4,2 millió forintnál ütötte le Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze, az aukció vezetője.

Nádler István: Feketebács NO.5.
el. Zámbó István: Lány fordított pálmával

A Szölke-gyűjtemény több darabja is új tulajdonosra talált: Nádler István Feketebács NO.5. című festménye 4,2 millió forintért, ef. Zámbó István Lány fordított pálmával című alkotása 3,8 millió forintért, Ujházi Péter Római térképvázlat című képe 5,5 millió forintért kelt el. A magyar kortársak egyre nagyobb értéket képviselnek a műtárgyak piacán, az idén 25 éves Virág Judit Galéria árverésein folyamatosan magas áron kelnek el ezen alkotások.  

Ujházi Péter: Római térképvázlat

„Szívügyünk, hogy minél szélesebb körben megismertessük a magyar kortárs művészet kiválóságait. A mostani már a nyolcadik olyan aukciónk a sorban, amely a kortárs művekre fókuszál. Minden eddiginél nagyobb érdeklődés mutatkozik nemcsak a klasszikus, hanem a modern festmények iránt is” – mondta el Kelen Anna.

Március 28-án, a Virág Judit Galériában, Grafikai Aukcióval folytatódik a tavaszi árverés-sorozat.

Forrás: Virág Judit Galéria