Új tematikák a Sétaműhely tavaszi kínálatában

A Sétaműhely 2022 tavaszán két új tematikus sétával jelentkezik, melyekkel eddig felfedezetlen városrészeket kapcsol be a városi séták kínálatába. Az Újpesti egypercesek és a Darumadár fenn az égen elnevezésű programok Újpest ikonikus figuráit és abszurd történeteit, valamint a Hegyvidék a Horthy-korszakbeli miliőjét mutatják be. Bepillantás két külön világba a Sétaműhely szakmailag elkötelezett csapatával, március 26-tól.

Hol találkozhatott az újpesti borbély a halálba küldött utolsó orosz cárral? Melyik baptista imaházban fordult meg Cliff Richards? Miért találunk az újpesti zsinagóga domborművein csendőröket, nácikat és szovjeteket is? És nem utolsó sorban hogyan nőtt Újpest grófi birtokból iparvárossá?

Újpest sokkal izgalmasabb, mint sokan gondolnák. A kerületet grófok, zsidók és iparosok virágoztatták fel a 19. század közepétől, igazán naggyá azonban az itt élő hétköznapi emberek groteszk, néha humoros, néha tragikus történetei tették.  A sétán megismerjük az amputált lábú vízipólóst, a szellemek elől pizsamában menekülő családot, a fodrászt, aki orosz hadifogságba került. Ráadásul rengeteg híresség is megfordult Újpesten: Liszt Ferenc, Babits Mihály, Blaha Lujza, Erkel Ferenc unokája, valamint a híres Mária főhadnagy, azaz Lebstück Mária. A sétán továbbá felfedezhető az egyik legszebb szecessziós épület, az újpesti Városháza, a csillagda, aminek építőanyagát a környékbeli ócskavastelepekről hordták össze és a gyönyörű újpesti zsinagóga is.

A Sétaműhely másik tavaszi premierje is izgalmas titkok nyomába ered, és egy letűnt világ hétköznapjait idézi fel. Hogyan épült ki a Hegyvidék magja az 1920-30-as évek folyamán? Kik költöztek ide, milyen volt a miliő és a szórakozási lehetőségek? Mi maradt az egykori mozikból és polgári lakótelepekből, és hogyan illeszkednek ebbe a letűnt világba a jelenkori épületek?

Budapesten közel 1000 közterületet neveztek el határon túli területekről, ez a folyamat pedig a Horthy-korszakban kezdődött, éppen a Hegyvidéken. A tematikus sétán kiderül, hogyan hatott Trianon vesztesége a budai polgár életszemléletére, és hogyan határozta meg a környék kinézetét.  Valamint végre az is kiderül, hol lakott Bajor Gizi, Jávor Pál és Bruckner Szigfrid.

A Sétaműhely új tematikus programjai ismét minőségi elmélyülést ígérnek társadalmi és kulturális megközelítésben is.

A sétákra a www.setamuhely.hu oldalon lehet regisztrálni, és online jegyet vásárolni.

Darumadár fenn az égen

https://setamuhely.hu/seta/darumadar-fenn-az-egen-budapesti-seta/

Újpesti egypercesek

https://setamuhely.hu/seta/ujpesti-varosnezo-tematikus-seta-ujpest/

A Sétaműhelyről:

A Sétaműhely lendületbe hozza a nagyvárosi embert. Napi, heti gyakorisággal szervezünk tematikus sétatúrákat magyar nyelven olyanoknak, akiket érdekel a kultúra és a társadalom. A történelmi, társadalmi és politikai, szakmailag releváns ismereteket szakértő előadók adják át élvezetes, vidám formában. Létügyünk az informális ismeretterjesztés és oktatás. Célunk emellett, hogy finomítsuk a szociális érzékenységet.

Forrás: Sétaműhely