Változás az Art-Mozi Egyesület élén

Szabó Éva Andrea személyében új elnököt választott az immár 30 éves Art-Mozi Egyesület. 

Art-Mozi Egyesület, csoportkép © Paraszkay György

Az art filmeket vetítő, a nemzetközi kereskedelmi moziláncoktól független mozik, valamint a magyar és  értékes külföldi filmek forgalmazóinak képviseletére alakult országos szervezet tagjai között tudja az ország art-teremmel rendelkező művészmozijait és a jelentős art film forgalmazókat.

Az egyesület rendezi meg nemzetközi szervezete, a CICAE (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) kezdeményezésére 38 ország mintegy 700 művészmozijával egy napon, minden év őszén az Európai Art Mozi Nap magyarországi programját, amelyen fesztiváldíjas, premier előtti filmekkel, beszélgetésekkel és egyéb kapcsolódó rendezvényekkel várják a nagyérdeműt. Emellett számos szakmai programot, tapasztalatgyűjtő kirándulást, konferenciát szervez tagsága számára a szakmát érintő aktuális témákról.

Szabó Éva Andrea © Tiszatáj online

Az Art-Mozi Egyesület új elnökévé Szabó Éva Andreát választotta meg teljes egyetértésben az egyesület közgyűlése. Szabó Éva Andrea mintegy 30 éve filmes szakember, több cikluson át volt az egyesület újraválasztott alelnöke, a szegedi Belvárosi Mozi vezetője, a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál alapító-igazgatója. Munkáját Szeged városvezetése Kölcsey-díjjal ismerte el. A Nemzeti Kulturális Alap Filmművészet Kollégiumának kurátora.

A leköszönő elnököt, Bakos Editet – aki 2008-tól látta el ezt a feladatot, korábban a Magyar Filmszemlék egyik főszervezője, a Sára Sándor vezette Duna Televízió alelnöke, majd az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója volt – az egyesületben és az egyesületért végzett áldozatos munkája elismeréseként a tagság egyhangúlag tiszteletbeli elnökké nyilvánította.

Forrás: Art-Mozi Egyesület