Lengyel-magyar párbeszéd plakáton, a Lengyel-Magyar Barátság Napján

A Lengyel-Magyar Barátság Napján, március 23-án Lengyel-magyar párbeszéd címmel nyílik kiállítás a Lengyel Intézetben a Magyarországon élő Ferenczy Noémi-, és Aranyrajzszög-díjas lengyel grafikusművész, Krzysztof Ducki plakátsorozatából, amely a második világháború idején a magyarországi lengyel menekültek megsegítésében érdemeket szerzett történelmi személyeknek állít emléket.

Megnyitó időpontja: 2022. március 23. (szerda), 16.00 óra

Helyszín: Platán Galéria – 1061 Budapest, Andrássy út 32.

A vendégeket köszönti: Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója és Molnárné Sagun Z. Monika, a Lengyel Közművelődési Központ igazgatója

Megnyitja: Schőberl Márton, kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár (KKM)

Díszvendég: Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete Magyarországon

”Nem lenne keresztényi cselekedet, ha nem nyújtanánk a fáradt vándornak menedéket, amikor nincs tető a feje fölött, hát még ha nem fogadnánk be otthonunkba legközelebbi rokonainkat, amilyenek Ti vagytok nekünk, drága lengyel Testvéreink.” – reagált Varga Béla plébános, politikus és közéleti személyiség a hírre, hogy 1939 szeptemberében megnyitották a magyar határt a lengyel háborús menekültek előtt.

A kiállítás rendhagyó módon, plakát formájában mutat be 21 olyan személyt, akik különösen nagy segítséget nyújtottak a lengyel menekülteknek Magyarországon a második világháború idején. A képcsarnokban helyet kapott többek között Teleki Pál miniszterelnök, id. Antall József miniszteri tanácsos, Baló Zoltán ezredes, Varga Béla balatonboglári plébános és a Magyar Nemzetgyűlés egykori elnöke, Szapáry Erzsébet grófnő, a lengyel Wallenbergként ismert Henryk Sławik újságíró, valamint Wacław Felczak történész, a XX. századi lengyel-magyar kapcsolatok legendás alakja. A plakátokon az archív fotók mellett, szövegek is szerepelnek, melyek szerzője Grzegorz Łubczyk, egykori magyarországi lengyel nagykövet.

Mind a varsói Liszt Intézet, mind a budapesti Lengyel Intézet nagyon fontos számomra, hiszen e két intézménynek köszönhetően tudtam megvalósítani életem küldetését, éspedig, hogy a művészet eszközével támogassam a lengyelek és a magyarok közötti kommunikációt. A kiállítás egyfajta folytatása az eddigi munkámnak, régóta szerettem volna valami újat és fontosat alkotni a két ország számára. A plakátsorozattal a megelevenített ismert történelmi személyiségek mellett, annak a több százezer lengyelnek is szeretnék emléket állítani, akik a második világháború alatt Magyarországon találtak biztonságos menedéket. – Krzysztof Ducki

Krzysztof Ducki (1957), a Ferenczy Noémi- és Aranyrajzszög-díjas varsói születésű grafikusművész a hadiállapot bevezetését követően, 1982-ben költözött Budapestre. Az évtizedek óta Magyarországon élő alkotó a budapesti Lengyel Intézetben megalakult Magyar Plakát Társaság alapító vezetője, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatója. A Lengyel Kultúráért Érdemrend, a Lengyel Köztársaság Lovagkeresztje, a lengyel Pro Memoria Díj és a magyar Kisebbségekért Díj kitüntetettje. A budapesti Lengyel Intézet régi barátja és évtizedek óta együttműködő grafikusa.

A koncepció és a tárlat egyúttal Krzysztof Ducki doktori értekezésének (Varsói Képzőművészeti Akadémia) alapja is. A művész elmondta, akár további sorozat is készülhet a két nemzet közös hőseiről ebben a témában.

Forrás: Lengyel Intézet