OTT – Sibitka Anna kiállítása – K11 LABOR

Sibitka Anna 2020-ban végzett a Mod’Art International Hungary divattervező szakán. Az egyetem mellett olyan tervezők mellett kóstolhatott bele a divatszakma rejtelmeibe, mint Daubner Anna vagy Tomcsányi Dóra. Diplomakollekciója 2021-ben debütált a Budapest Central European Fashion Week Young Talents bemutatóján és a prágai European Fashion Accelator rezidencia programján. A festészet felé a design és a divat szakmában szerzett tapasztalatai nyomán fordult a figyelme. Művészete friss és feltörekvő. Képzőművészeti alkotásaiban olyan – a divatszakmából ismert – anyagokkal is kísérletezik, mint a glitter vagy a strasszkövek, így a hagyományos festészeti eszközöket meghaladó, kísérletező, bátor képiség tárul elénk. 2021-ben részt vett a National Museum of Fine Arts Festészeti Biennáléján Moldovában. A Godot Art Fair és a Young Art vásárain képeit nagy érdeklődéssel fogadta a közönség. Bemutatkozott a Művészetek Völgye Fesztiválon, a Magyar Műhely Galéria nemzetközi művészeket is felsorakoztató Huddle című kiállításán, de a Kepesita Collection shortlistes kiállítói között is szerepelt. Első önálló tárlatával 2022-ben a Három Holló galériájában mutatkozott be.

Sibitka Anna

Az OTT kifejezéssel egy tárgy vagy egy hely hozzánk való viszonyát határozzuk meg. Használjuk ugyanakkor a megérkezés várakozásának kifejezésére is, amikor egy helyre tartva, amit már várunk, felkiáltunk, hogy “ott vagyunk”! OTT lenni valahol, valóban jelen lenni teljes énünkkel egy fizikai helyen vagy szituációban ma már nem egy olyan magától értetődő állapot, mint régebben lehetett.

Hova érkezünk a kiállítás nézőpontjából? Sibitka Anna festményein az otthon alternatíváit láthatjuk. Külső és belső helyszíneket járva végig mutat be ikonikus lehetőségeket arra, hogy milyen általunk választott lakótérbe helyezkedünk. Otthonunk rólunk mesél: ahogyan mi magunk is alakítjuk, szépítjük azt, ugyanúgy, az otthon fonalai is behálózzák belsőnket, meghatározzák hangulatunkat, hosszútávon pedig szokásainkat és személyiségüket is formálja, személyes és társadalmi identitásunkra is hatással van.

A Sibitka festményein megjelenő vidéki Kádár-kockák meghatározó jellemzője a homlokzat és az előkert kialakítása, amely egy korszak építészeti hagyományán túl, sematikus jellege mellett lakója identitását is kifejezi. Ha beljebb lépünk, megismerhetjük a tulajdonos belsőbb érzéseit, vágyait is. Ez olyan, mint amikor egy emberhez közelebb kerülünk, és a belső, akár álcázott tulajdonságait is megtapasztalhatjuk. Az otthon mindenképp egy intim tér, ahová beengedni valakit felér egy önvallomással. Sibitka művein a Kádár-kockák legbelső tereihez, a fürdőszobákhoz is közelebb kerülünk, amelyek az ott élők számára a rutin és az elvonulás pillanataiban egyaránt helyszínül szolgálnak. Ezekben a terekben gyakran ablak sincs a külvilág felé, csupán egy ajtó a család közösségi tereiként szolgáló szobához és konyhához, azokon keresztül pedig az udvar irányába. A fürdőszoba funkcionalitása miatt talán a legkevesebb figyelmet kapó tér, sokaknak azonban az elvonulás és a pillanatnyi magány helyszíne.

Megnyitó: 2022. március 14. 19:00Helyszín: K11 LABOR, 1075 Budapest, Király utca 11.
A kiállítást megnyitja: Cserhalmi Luca esztéta, a kiállítás kurátora
A kiállítás március 14. és április 4. között látogatható.

Forrás: K11 LABOR

,