HAYDN D-DÚRBAN – A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenye a Pesti Vigadóban

2022. március 3., 19:30, Pesti Vigadó
Joseph Haydn: D-dúr szimfónia, Hob. I:86
Joseph Haydn: D-dúr zongoraverseny, Hob. XVIII:11
Petrovics Emil: I. kantáta
Joseph Haydn: D-dúr szimfónia, Hob. I:93
Km.: Boros Mihály zongora, Pasztircsák Polina szoprán, Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Hontvári Gábor


Két erős-teherbíró oszlop, két kései Haydn-szimfónia tartja a hangverseny műsorának épületét. Az épület belsejében azután teret kap a könnyedség egy zongoraverseny és az elmélkedő líra egy kantáta hangjaiban. Utóbbi, a vokális mű a 20. század második felének magyar termése képviseletében csendül fel. A vendégmuzsikusok: a zongoraverseny előadója, a kantáta szopránszólistája és a karmester egyaránt a magyar zenei előadóművész-társadalom fiatalabb korosztályát képviselik.

Pasztricsák Polina © Giancarlo Pradelli

A koncert nagy részében Haydn műveit halljuk: két kései szimfóniát és egy népszerű zongoraversenyt – valamennyit a derűs-energikus (és vonós hangszereken oly jól hangzó) D-dúrban komponálta a nagy bécsi klasszikus. A szimfónia talán legfontosabb műfaja volt, amelyben 104 művet alkotott. Versenyművet kevesebbet írt, de stílusa e keretek között is szuverén, közlékeny, felszabadult, amit a D-dúr zongoraversenyt hallgatva főként a briliáns és közkedvelt Rondo all’Ungarese finálé hallgatásakor érzékelünk.

Hontvári Gábor

A műsorban egy néhány éve elhunyt 20. századi zeneszerző műve is helyet kapott: az I. kantátát Petrovics Emil (1930–2011) huszonhét évesen, még főiskolai hallgató korában, 1956-ban írta a román Mihail Eminescu „Egyedül az erdőben” című versére. A még szárnyait próbálgató zeneszerzőt a természet és az abban feloldódó ember élménye ragadta meg. A természet és az ember bensőséges összetartozásáról, a magány, az emlékek és az elmúlás élményvilágáról vallanak e versek. Olyan műfajjal kötött szövetséget e kompozíciója megalkotásakor, melyhez 1998-ig, IX. kantátájának megírásáig hű maradt.

Boros Mihály © MNF fotó / Csatlós Norbert

Boros Mihály a fiatal magyar zongoraművész-generáció kiválósága, Pasztircsák Polina másfél évtizede arat jelentős sikereket itthon és külföldön, mind operaszínpadon, mind hangversenyteremben. Hontvári Gábor, a 2020-as frankfurti Solti György Nemzetközi Karmesterverseny II. helyezettje a 2019/2020-as évad óta a würzburgi Mainfranken Theater első karmestere és helyettes zeneigazgatója.

Következő hangversenyeink: Március 6., 19:30 – Zeneakadémia

A Nemzeti Énekkar nemzetközi karvezetői kurzusának zárókoncertje. Vezényelnek a kurzus résztvevői, valamint a mesterkurzus professzora Gary Graden, a stockholmi St. Jacobs Kirche kórusának karnagya. 

Az est második felében több magyarországi bemutatói is elhangzik.https://www.filharmonikusok.hu/koncertek/a-nemzeti-enekkar-nemzetkozi-karvezetoi-kurzusanak-zarokoncertje/

Március 10., 19:30 – Zeneakadémia

Mozart és SalieriVezényel és hegedűn közreműködik: Julian Rachlinhttps://www.filharmonikusok.hu/koncertek/mozart-es-salieri/

Március 24., 19:30 – Pesti Vigadó

Bach: János-passió, BWV 245
Vezényel: Győriványi Ráth György
https://www.filharmonikusok.hu/koncertek/janos-passio/

Március 27., 11.00 és 15.00 óra – Müpa, Fesztivál Színház

Zenemánia – Beavató koncertsorozat Műsorvezető és házigazda: Dinyés Dániel https://www.filharmonikusok.hu/koncertek/zenemania-5/

Sok szeretettel várjuk Önöket!

Forrás: Nemzeti Filharmonikus Zenekar