EGY HÓNAP MÚLVA KEZDŐDIK A 12. FRANKOFÓN FILMNAPOK – Március 17-27. között a legújabb, díjnyertes filmeket láthatja a magyar közönség

Catherine Deneuve és lánya, Chiara Mastroianni, Gérard Depardieu, Sophie Marceau, Audrey Tautou, Charlotte Rampling, Béatrice Dalle, Virginie Efira, Xavier Dolan, André Dussollier és a nemrégiben elhunyt Gaspard Ulliel – hogy csak a legnagyobbakat említsük –, mind láthatóak lesznek március 17-27. között a 12. Frankofón Filmnapokon. A Francia Intézet szervezésében a budapesti Uránia és Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben 23 kortárs frankofón – francia, belga, svájci, tunéziai, marokkói és kanadai – alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. A Velencei, a Cannes-i és a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjából, valamint Franciaország legrangosabb, filmművészeti díja, a César jelöltjei és nyertesei közül több film is szerepel a kínálatban. Az esemény nyitófilmje François Ozon legújabb alkotása a Minden rendben ment lesz.

Március 17-én, csütörtökön 20 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban François Ozon legújabb alkotása, a tavaly Cannes-ban debütált Minden rendben ment nyitja majd a 12. Frankofón Filmnapokat. Amikor a 85 éves André (André Dussollier) agyvérzés következtében kórházba kerül, a lánya, Emmanuelle (Sophie Marceau) azonnal hozzá siet. Az apa megrázó kéréssel fordul a lányához: segítséget kér a méltó lezáráshoz.

Szintén a Cannes-i versenyprogramban szerepelt az Elemi ösztön rendezője, Paul Verhoeven valós történeten alapuló romantikus történelmi drámája, a Benedetta, Virginie Efirával, Charlotte Ramplinggal és Lambert Wilsonnal a főszerepben. Az erotikával átszőtt filmben az ifjú Benedetta már egészen fiatal kora óta csodatévő hírében áll. Mikor bevonul a pesciai kolostorba, jelenléte alaposan felkavarja a közösség életét…

Benedetta

Az idei rendezvény minden bizonnyal egyik legnagyobb kedvence a tavalyi Césaron a legjobb filmalkotás díját elnyert Elég a hülyékből című vígjáték lesz Virginie Efirával a főszerepben. Amikor a 43 éves Suze Trappet megtudja, hogy a betegsége bizony nem vicc, úgy dönt, megkeresi a gyerekét, akit 15 évesen szült, és akiről akkor kénytelen volt lemondani. A hivatali útvesztőkben a véletlen társakat is sodor mellé: egy ötvenes, totál kiégett pasast és egy vak, de roppant motivált levéltárost. Így, hármasban vágnak neki a nyomozásnak, amely a lehetetlennél is lehetetlenebb kalandokat tartogat számukra.

Elég a hülyékből

A 2021-es Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt a világpremiere a 15 César-jelölést kapott Elveszett illúziók című történelmi drámának. A 19. századi Franciaországban az ifjú Lucien költői babérokra pályázik. Nagy reményekkel veti bele magát a nagybetűs életbe, a vidéki unalomból Párizs forgatagába, ahol csakhamar a csillogó kulisszák mögé is belát. Egy olyan világba, ahol minden eladó: az irodalom, a sajtó, a politika, a szerelem, a becsület, a lélek. Honoré de Balzac azonos című regényének legújabb filmváltozata modern adaptáció, mely döbbenetes áthallásokat kínál a ma nézői számára, miközben olyan színészeket láthatunk a filmvásznon, mint az ígéretes tehetségű Benjamin Voisin, vagy Xavier Dolan és Gérard Depardieu.

Elveszett illúziók

Megrázó erejű alkotás A fiunk élete című tunéziai dráma, melyben Farès és Meriem tízéves fiukkal, Azizzal a jól szituált, modern arab családot testesítik meg. Vidáman kocsikáznak Tunézia déli vidékein, amikor is megtámadja őket egy terroristasejt, és Azizt meglövik. A film a 2019-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Interfilm-díjat, Sami Bouajila pedig a legjobb férfi főszereplő díját nyerte el.

A fiúnk élete

A 12. Frankofón Filmnapokon a francia filmek mellett szerepel egy-egy belga, svájci, tunéziai, marokkói és kanadai alkotás is, és az eseményműfajilag is sokszínűnek ígérkezik. Történelmi filmek, drámák, vígjátékok, horrorfilmek, családi film, thriller, krimi, zenés film és több dokumentumfilm gazdagítja a programot. Utóbbiak közül az elektronikus zene egykori úttörőjének harmincéves pályafutását bemutató Laurent Garnier: off the record azt is ábrázolja, hogy a mára ikonná vált DJ hogyan járult hozzá a társadalom átalakulásához is.

Laurent Garnier: off the record

https://www.facebook.com/events/1003326296923415

Forrás: Frankofón Filmnapok

,