20 éves a Spinoza Színház!

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli idén az ország egyik első magánszínháza, a Spinoza Színház. A jubileumi programsorozatot Robert Capa életéből készült drámával és ingyenes, utcai örömzenével indítja tavasszal a hetedik kerület ékszerdobozaként számon tartott étterem és kulturális központ.

© Gordon Eszter

Az eredetileg pékségként, majd cukorkagyárként működő Dob utcai épület 2002-ben Spinoza Színház és Étterem néven nyitott ki, az ország egyik első magánszínházaként. Életre hívója, Sándor Anna Hollandiából költözött haza, hogy gazdasági tanácsadó tevékenységét valami újra cserélje.

„Hiszek a közösség erejében, és hogy az emberi kapcsolatokért érdemes élni. Olyan helyet kívántam létrehozni, ahol az emberek összejönnek, ahol okos és szép dolgok történnek.” – mondta el Sándor Anna. Baruch Spinoza nevének választása szimbolizálta a holland és a zsidó kultúrát, és ugyanakkor a nyitottságot, szabad szellemet is.

© Véner Orsolya

A Spinoza színpadán megjelent a hazai művészvilág színe-java. A Színház- és Filmművészeti Egyetem 2005-ben végzett operett-musical szakos osztálya is itt kapta egyik első bemutatkozási lehetőségét, de megfordult (és fordul) itt sok mindenki más, a művész színházak krémjétől az alternatív, független társulatokig. Az előadások bemutatkozhattak külföldön is: Izraelben, Norvégiában, Hollandiában. A számtalan ősbemutató, zenés játék, kortárs opera, beszélgetős est, kiállítás és koncert hamar Budapest kulturális térképére tette az intézményt. A nyitáskor úttörő kezdeményezésnek számított a Színház és Étterem összekapcsolása is. A legendás bárzongoristák, a hétköznapi élőzene és a mindig kóstolható, tradicionális zsidó konyha sokak számára varázsolta megkerülhetetlen találkozóhellyé, programmá a Dob utca 15-öt.

© Véner Orsolya

A Spinoza Színház műsorpolitikája a kezdetektől hangsúlyt helyezett a politikai kabarékra, estjeinek köszönhetően Bächer Iván neve összeforrt az intézménnyel. Csakúgy, mint Heller Ágnesé, Ungvári Tamásé és Popper Péteré, az ő előadásaikra éveken át hosszú sorokban álltak a nézők, hogy bejussanak. Hosszú éveken át beszélgetett művészekkel, közéleti szereplőkkel Csáki Judit és Rangos Katalin, Gábor György filozófus pedig egy évtizede vezeti nagysikerű bibliai túráját.

A szellemi kiválóságok beszélgetései mellett meghatározóvá vált a saját zenés játékok, életrajzi drámák ősbemutatója. A Spinoza Színház célja a kultúra és a tudás összekapcsolása, fókuszban az szórakozva tanítással. Kezdetektől vállalta, hogy a repertoáron kortárs, magyar témák és művek szerepeljenek, kiemelt figyelemmel a kisebbségekre, a társadalmi érzékenységre. A Színház minden évben megrendezi a Spinoza Zsidó Fesztivált is, és 10-15 nap alatt mutatja be a zsidó kultúra minden szegmensét. Saját zenei fesztiválját Síppal-dobbal néven hívta életre. A fiatal generáció igényeit hosszú évek óta szolgálja ki a Spinoza házhoz tartozó Lámpás romkocsma.

© Véner Orsolya

A járványhelyzet a Spinozát sem kímélte, tavaly emelni kényszerült szándékosan alacsony jegyárait. Idén az intézmény minden nehézség ellenére szeretné méltón ünnepelni fennállásának jubileumi, huszadik évét, meghálálva közönségének a szeretetet.

„Sokan akartak meggyőzni arról, hogy a kultúrába pénzt fektetni, színházat alapítani életveszély. Én azonban nem bántam meg, és örülök, hogy a Spinoza harmadik évtizedét tervezhetem. Sok embernek, művészeknek és nézőknek egyaránt adott és ad mai napig szellemi és érzelmi otthont ez a hely. Az elmúlt két évben azon dolgoztunk, hogy ne engedjük el a barátaink kezét. Nehéz a helyzet, de sosem fordult meg a fejemben, hogy vége van. Ugyanazt gondolom mindenről, mint akkor, amikor belevágtam. Én a közösségteremtéshez értek. Közösségre pedig legyen szükség a következő 10 évben is.” – mondja Sándor Anna, aki az első 10 év után Anna, te hülye vagy? címmel írta meg könyvét arról, hogyan vágott bele a színházalapításba. Benne a teljesség igénye nélkül igyekezett számba venni a Spinoza színpadán megfordult sok száz előadást és művészt. A könyv folytatása, a második tíz év összefoglalása az idei Könyvfesztiválra jelenik meg.

© Véner Orsolya

A Spinoza Színház a jubileumi évre öt ősbemutatóval készül. Fennállásának 20. évfordulóját a Robert Capa életéről szóló drámával nyitja. Ódor Kristóf és Grisnik Petra szereplésével, Czeizel Gábor rendezésében elevenedik meg március 26-ától a világhírű háborús fotós életútja.

Áprilistól 21-től minden héten ingyenes, utcai, zsidó örömzenével készül a Színház a Carl Lutz emlékműnél. Idén is lesz Spinoza Zsidó Fesztivál szeptember 13. és 23. között. A fesztiválon Kertész Imre első feleségének története, az Albina című monodráma debütál Csákányi Eszter előadásában. Ugyancsak e tíz nap programjába épül Győrei Zsolt Latabár Kálmánról írt színpadi műve Peller Károly főszereplésével. Szintén az ősszel lesz látható Velencei bankár címmel Shakespeare színművének átirata Cserna Antal előadásában, és ismét együtt lép színpadra Jávori Ferenc Fegya és Dunai Tamás, a lembergi történetekből és kocsmadalokból készített esttel. A Spinoza „szabadegyetemét” novembertől Kéri László viszi tovább, sorozatának címe: a Civilizációk története, Gábor György pedig folytatja Talmud, Tóra és a többiek sorozatát, és beszélgetős estekre is készül. A jubileumi év programsorozata mellett természetesen repertoáron maradnak a kamaradrámák: a Herzl, a Pulitzer-ügy, a Mózes és Jézus Pesten, Kálmán Imre, az operettkirály, továbbá a Humorfőváros: Odessza és a Három Jiddise Mame című zenés estek.

© Véner Orsolya

A Spinoza Színház ezeken túlmenően megőrzi befogadó színház jellegét is: várja a vendégeket, a független társulatok produkcióit és koncertjeit, hadd legyen még színesebb a saját repertoárja.

Forrás: Spinoza Színház