A Szegedi Törvényszék épületének történetét dolgozza fel az új magyar dokumentumfilm

A Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás Pályázat keretében, a Szegedi Törvényszék égisze alatt született meg „A pincétől a padlásig – időutazás az Igazságügyi Palotában” című magyar dokumentumfilm, amely 2022. január 27-én a Nemzeti Audiovizuális Archívum által az oktatási intézmények, könyvtárak, muzeális intézmények számára létrehozott NAVA-pontokon is hozzáférhetővé vált. A film narrátora: Kálloy Molnár Péter.

A Szegedi Törvényszék épülete

Az Országos Bírósági Hivatal támogatásával készült magyar dokumentumfilm forgatókönyvírója, rendezője Szabó Zoltán Attila, operatőre Erdős Péter és Takács Bence voltak. A film narrátora: Kálloy Molnár Péter. A Szegedi Törvényszék DVD-n és pendrive formában 2021 decemberében jelentette meg a hiánypótló művet, amely a Szegedi Törvényszék épületének történetét mutatja be részint jogtörténeti, részint építészeti, valamint kultúrtörténeti és helytörténeti nézőpontból. A filmben az 1958 óta országos műemléki védelem alatt álló épületegyüttesről dr. Vida-Sós Tünde, a Szegedi Törvényszék elnöke, dr. Werner Zsolt bíró, valamint Darvas Tamás műszaki ellenőr, Sipos György építészmérnök, a Magyar Építész Kamara tagja, Harmados Mária, a Szegedi Törvényszék könyvtárvezetője és Gyebrovszky Attila, az épület korábbi gondnoka nyilatkozik.

Dr. Vida-Sós Tünde, a Szegedi Törvényszék elnöke Babits Mihály méltán híres szavait idézte a NAVA számára elsőként hozzáférhetővé tett új tartalom közlése, a dokumentumfilm országos digitális premierje kapcsán: „Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.”

Részlet a film ismertetőjéből:

Vannak épületek, amelyeknek „csak” funkciójuk van, és vannak, amelyeknek küldetése is. Vannak épületek, amelyekben az időt csupán eltöltjük, s léteznek olyanok is, amelyeket a történelmi levegő szinte átjár, s a tartóoszlopok, az építőkövek, a téglák, a falak, a boltozat, az ablakkeretek, a lichthof és a belső udvar egyszerre sorsokról, hivatásról, élményekről, tragédiákról tudósítanak. A szegedi Magyar Királyi Polgári Törvényszéki Palota, avagy a Szegedi Törvényszék Széchenyi téri komplexuma közel másfél évszázada meghatározó jelképe a napfény városának, s a honi igazságügynek. Méltóképp szimbolizálja egyik tervezője, Neÿ Béla hitvallását, aki szerint az épület egésze kell, hogy egy helyi, originális és ezáltal egyedi szellemiséget hordozzon

vj

Fotók: az alkotók engedélyével