Kényelmesen elérhető online múzeumi élmények a téli estékre

Szinyei Merse Pál életművét bemutató nagyszabású kiállítás február 13-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában. A magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású mesterének művészetét bemutató tárlaton 120 művet láthat a közönség. A kiállítás Szinyei fő műveit magyar és nemzetközi – elsősorban osztrák, német és francia – kontextusban, az egykorú rokon törekvések és tematikus összefüggések tükrében mutatja be. A tárlaton több mint 20 külföldi festményt – köztük Monet, Sisley, Corot, Courbet remekműveit – is láthatnak az érdeklődők. Nemcsak a Szinyei-életműből mutat be a kiállítás gazdag – számos ritkán látható művet felvonultató – válogatást, hanem Szinyei kultuszával is eddig példátlan részletességgel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Szinyei Merse Pál: Majális

A kiállításhoz kapcsolódva online programokat ajánl a Nemzeti Galéria a hűvös téli estékre.

Január 25-én kedden 19 órától online tárlatvezetést tartanak a kiállításban. A programon az érdeklődők a kiállítás virtuális tereiben vehetnek részt az interaktív tárlatvezetésen. Az online programot követően a résztvevők egy hétre hozzáférést kapnak a virtuális kiállításhoz és önállóan is bejárhatják a kiállítóteret, közelről megnézhetik a műtárgyakat és elolvashatják a terekben megjelenő tartalmakat.

Január 29-én szombaton 19 órától Krasznai Réka művészettörténész, a kiállítás egyik kurátora tart online előadást Minden szín alfája – A fehér szín Szinyei Merse Pál művészetében címmel. A fehér minden szín alfája: nélkülözhetetlen alapszín a festők palettáján, bár a vásznon gyakran álcázza magát, elbújik, észrevétlen marad. Az előadáson megtudhatjuk, hogyan kap főszerepet Szinyei főbb művein a fehér, ez a „nem-szín” vagy „színtelen (akromatikus) szín”.

Február 12-én, szombaton este, Bellák Gábor művészettörténész előadásának középpontjában pedig a Majális lesz. A mű az egyik legismertebb magyar festmény. A Majális azonban nemcsak egy pompás tájkép, vagy egy derűs és életörömtől sugárzó zsáner, hanem egy csoportkép is, és tudjuk, hogy ki kicsoda ezen a művön. A hason fekvő Szinyei Merse Pál mellett ott látjuk Heinrich Max festőt, Probstner Máriát, vagy Luzsénszky Zsigmond bárót is. Az ő közös történetüket titkos szerelmek, érdekházasságok, halálos kimenetelű párbajok teszik izgalmassá. Az előadás róluk szól.

Részletes információ a programokról: www.mng.hu

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria