Fény/Törés – Középiskolások és személyes történetek a Holokausztról

2022. január 27-én és 28-án 19 órától Fény/Törés címmel helyspecifikus színházi előadást mutat be a Személyes Történelem Produkció a Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából. A produkció keretében budapesti középiskolások keresik a kapcsolatot a Holokausztot megélt idős emberek személyes történeteivel. Miután személyesen érintettektől hallgatták meg a történeteket, színházi műhelymunka során dolgozzák fel azokat, rendezői és drámatanári segítséggel. Az előadás helyspecifikus szemléletű, a Klauzál tér helyszíneit járja körül, az egykori budapesti gettó és deportálások emlékezete mentén. A nézők színházi séta keretében vehetnek rajta részt. A séta az Erzsébetvárosi Zsidó Helytörténeti tárból indul.

© Mayer András

A Személyes Történelem Produkció keretében negyedik éve indul közösségi alkotó folyamat középiskolásoknak Budapesten. A tavalyi év során a világjárvány miatt filmes munka zajlott, az ekkor készült rövidfilm részlete megtekinthető itt, a programot bemutató interjúfilm itt.

Január 27-én, a Nemzetközi Holokauszt Emléknap apropóján másik 4 európai nagyvárosban valósul meg hasonló ifjúsági program a budapestivel egy időben: a színházi megemlékezéséhez kapcsolódik egy-egy csoport fiatal Prágában, Amszterdamban, Koppenhágában és Berlinben.

© Mayer András

Előadók: Aczél Boglárka Csenge, Basilides Péter, Bubosa Klaudia, Kovács Emili, Kordai Napsugár, Molnár Panna, Kis Maja Szófia, Merth Zsófia, Szitó Balázs, Kozma Boróka Mirjam, Nagy Zsófia Fanni, Duma Hajnalka

Történetmesélők: Fedrid Gábor, Forgách János, Gábor Eszter, Sommer Katalin

Rendező: Kallós Viola

Produkciós vezető: Borbás Gergő

Produkciós asszisztens: Horváth Benjámin

Támogatók: Theater na de Dam, Itt és Most Társulat, JCC Budapest – Bálint Ház, Csányi5, Az Életmenete Alapítvány, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Bethlen Gábor Alap, European Education and Culture and Executive Agency, Dutch Jewish Humanitarian Fund, Massolit Budapest Bookstore&Café

Helyszín: Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár – 1077 Budapest, Csányi utca 5.

Jegyek elérhetők ITT.

További információ: http://szemelyes-tortenelem.eu/

,