Hogyan csinál színházat egy dramaturg?

A Magyar Színházi Társaság Csináljunk színházat! beszélgetéssorozatában a színházvezetés kérdéseit boncolgatja vendégeivel Csizmadia Tibor. 2022 januárjában a dramaturgok nézőpontjából vizsgáljuk meg a színház-igazgató munkát.

A Csináljunk színházat! fókuszában a színházigazgatás áll. A beszélgetéssorozat 2019. őszi indulása felidéztük az elmúlt 40 év színházalapításainak történetét, beszélgettünk budapesti és vidéki igazgatókkal, pályakezdő rendezőkkel, megvizsgáltuk a pályázati rendszert, az operatagozatok és a tánctagozatok helyét. 2022 januárjában Csizmadia Tibor vendégeivel, Bíró Bencével, Orbán Eszterrel és Sediánszky Nórával a dramaturg szemszögéből vizsgálja a struktúrát, ami meghatározza a színházi működést, az előadás gondolatának megszületésétől a közönséggel való találkozásig és azon túl is.

Téma lesz a dramaturg feladata, helyzete, a színház műsorpolitikáját illető lehetősége, a szabadúszás és alkalmazotti lét különbsége. Milyen működési struktúra lehet optimális a színvonalas működés érdekében, akár a külföldi minták és jó gyakorlatok átvételével? 

A 2022. január 17-én 17 órakor kezdődő beszélgetés helyszíne a FUGA – Kortárs Építészeti Központ.

A Csináljunk színházat! eseménye ingyenes, azt az érvényes járványügyi szabályozást figyelembe véve szervezzük. A beszélgetés online is élőben követhető a Magyar Színházi Társaság és a Jó kérdés Facebook-oldalain, a felvétel a Magyar Színházi Társaság YouTube-csatornáján visszanézhető. A Csináljunk színházat! beszélgetéssorozat támogatója az NKA.

A Magyar Színházi Társaság januárban, a magyar kultúra hónapjában a kortárs magyar drámával is foglalkozik. A Jó kérdés sorozatban január 24-én Hargitai Ivánnal, Pass Andreával és Závada Péterrel beszélgetünk.

Forrás: Magyar Színházi Társaság