Élő festmények, vagyis játék a lengyel festészettel

Élő festmények, vagyis játék a lengyel festészettel címmel nyílik kiállítás a budapesti Lengyel Intézetben január 20-án. Az élő reprodukciókon a 19. és 20. századi lengyel festészet remekműveinek újragondolását láthatjuk viszont. A Lengyel Nagykövetség mellett működő Petőfi Sándor Lengyel Iskola tanulói, szülők és tanárok közösen a legismertebb lengyel festők képein szereplő alakok – parasztok, nemzeti hősök és múzsák szerepét öltötték magukra. A festményeket nem csupán életre keltették, de interpretálták is, sokszor merész, olykor játékos formában. A portréfotókat Csoma Szilvia kapta lencsevégre. 

Megnyitó: 2022. január 20. (csütörtök), 18.00 óra 

Helyszín: Lengyel Intézet – 1065 Budapest, Nagymező u. 15.  

A vendégeket köszönti Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója. A kiállítást megnyitja Izabela Kisłow-Bisztrai, a projekt ötletgazdája és megvalósítója, a tárlat kurátora. A megnyitóra az alkotók, modellek jelenlétében kerül sor.   

Az élő festmények vagy élő reprodukciók, egyes festmények vagy irodalmi művek újraalkotása már a 18. században is ismert, a jelmezbálok hangulatát színesítő parateátrális szalonjátéknak számított. Az újraalkotás jelensége a 19. században tett szert nagyobb népszerűségre, ekkor került fel a színpad deszkáira, felvonulások és fesztiválok részeként. Érdekesség, hogy eleinte nem a festészet, hanem a szépirodalmi művek szolgáltak inspirációul. Az élő reprodukciók legtöbbször zenei aláfestést kaptak.   

A Lengyel Nagykövetség mellett működő Petőfi Sándor Lengyel Iskola élő reprodukcióit a 19. és 20. századi lengyel festészet remekművei ihlették. A projektben résztvevők nem könnyű feladatra vállalkoztak: olyan ismert lengyel festők képein szereplő parasztok, nemzeti hősök, gyerekek és múzsák szerepébe kellett bújniuk, mint Józef Chełmoński, Stanisław Wyspiański, Jacek Malczewski vagy Tadeusz Makowski. Nem csupán életre keltették az egyes műveket, de interpretálták is azokat, sokszor merész, olykor játékos formában. Az interpretációk kiindulópontja a fogyasztói társadalom kritikája és annak játékos formában történő ábrázolása volt. Az élő festményeket Csoma Szilvia kapta lencsevégre. A kiállításon az ihletet adó eredeti képek reprodukciója mellett közel 30 ismert lengyel festmény újragondolásával találkozhat a látogató.  

A kiállítás a Szülők a Lengyel Iskoláért Alapítvány által kezdeményezett és létrehozott szélesebb projekt eredményeképpen jött létre, a Segítség a Keleten Élő Lengyeleknek Alapítvány társtámogatásával.  

Megtekinthető 2022. február 7-éig, hétfőtől péntekig 9.00 – 17.00 óra között.  

Forrás: Lengyel Intézet

,