Két új kiállítással kezdi az évet a Deák17 Galéria

Az új év új lehetőségeket és egyben új programokat is jelent, a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Galéria pedig egyből két új kiállítással várja a látogatóit. Az évindító tárlatokban találkozik régi és új, így nemcsak a 21. század fontos üzeneteit hallhatják meg a látogatók, de egy ókori legendát is közelebbről megismerhetnek.

Január 12-én nyílik a Galéria idei első tárlata, mely egy óegyiptomi témájú rajzpályázat legjobb alkotásait mutatja be. A BENTRES SZTÉLÉ című kiállítás műveinek középpontjában egy kőtábla feliratán olvasható csodálatos történet áll, ami Bentres királylány gyógyulását meséli el. A többezer éves legenda így most a Galéria falai között él tovább.

A Galéria ezen kívül a TRASH OR ART? című kiállításnak is helyet ad, mely január 20-án nyitja meg kapuit. A tárlat témájának középpontjában az újrahasznosítás áll, és azt az üzenetet fogalmazza meg, hogy a hulladék nem egyértelműen kidobásra ítélt szemét, hanem művészeti alkotások alapanyagaként is szolgálhat. A kiállítás a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum művészoktatóinak és diákjainak hulladékból készült alkotásait (installációkat, öltözékeket, designtárgyakat és a témához kapcsolódó fotókat) mutatja be.

A népszerű Világjáró gyerekek családi program pedig ebben a hónapban is folytatódik, az online esemény keretein belül ezúttal Szlovákiát fedezhetik fel a gyerekek.

A Galéria a járványügyi rendelkezések értelmében személyesen látogatható. Kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése. A további és aktuális látogatási szabályokról ajánljuk, hogy tájékozódjon a Deák17 Galéria weboldalán.

Kiállítások

TRASH OR ART? / A Jaschik művészeti iskola Upcycling art projektje

2022.01.21. 2022.03.19.

Az Upcycling art kreatív újrafelhasználást jelent, amelynek során a kidobásra ítélt hulladékanyagokat úgy használja fel az alkotó, hogy azzal művészi, esztétikai és tartalmi értéket közvetít. A kiállítás a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum művészoktatóinak és diákjainak hulladékból készült alkotásait (installációkat, öltözékeket, designtárgyakat és a témához kapcsolódó fotókat) mutatja be.

Megnyitó: 2022.01.20. 17:00
Köszöntőt mond: ÁMON Ada klímaügyi szakértő
Megnyitja: TEMESI Apol textiltervező művész

Együttműködő partner: Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum

További információk:
https://www.deak17galeria.hu/kiallitasok/trash-or-art/

BENTRES SZTÉLÉ / Az óegyiptomi rajzpályázat legjobbjainak kiállítása
2022.01.13. 2022.02.26.

A korábbi évekhez hasonlóan a Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság Ókori Egyiptomi Bizottsága 2021-ben is pályázatot hirdetett diákcsoportok részére. A kiállításon a szakmai zsűri által kiválasztott legjobb pályaműveket mutatjuk be. Ezúttal egy sztélé feliratán olvasható történet áll a középpontban. A legenda, mely kőbe vésésénél több mint ezer évvel korábban játszódik, II. Ramszesz fáraó korában, végig követi egy egyiptomi gyógyító szobor útját a messzi Behtenbe, majd vissza karnaki otthonába, és elmeséli Bentres királylány gyógyulásának csodálatos történetét.

Megnyitó: 2022.01.12. 17:00

A kiállítást megnyitja: Prof. Dr. KÁRPÁTI Andrea egyetemi tanár, Corvinus Egyetem

Együttműködő partner: Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság Ókori Egyiptomi Bizottsága

További információk:

https://www.deak17galeria.hu/kiallitasok/bentres-sztele/

Programok:

VILÁGJÁRÓ GYEREKEK online – SZLOVÁKIA

2022.01.22. 10:00–11:00 (online)

A programsorozat keretei között a világ különböző országainak meséi, szokásai elevenednek meg az év valamennyi hónapjában. Az ismeretterjesztés mellett a gyerekek online foglalkozások segítségével még jobban elmerülhetnek a nemzetek kultúrájában, hagyományaiban. A januári matiné alkalmával a szomszédos Szlovákiát fedezhetik fel a bekapcsolódók. Az online esemény többek között egy kézműves videóval egészül ki, melynek segítségével a gyerekek elkészíthetik egy szlovák mese szereplőjének bábfiguráját is.

Ajánlott korosztály: 3-10 év
Együttműködő partner: Szlovák Intézet – Budapest

Facebook-esemény: https://fb.me/e/1tplo5HUO

További információ: https://www.deak17galeria.hu/programok/vilagjaro-gyerekek-szlovakia/

Cím: Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria – 1052 Deák Ferenc utca 17. I. emelet

Nyitvatartás: Kedd–Péntek: 10.00–18.00, Szombat: 09.00–13.00 / Vasárnap és hétfőn: zárva

A kiállítások és a programok díjmentesen látogathatók.

Az aktuális látogatási szabályokról az alábbi linken tájékozódhat: https://www.deak17galeria.hu/ujranyit-a-galeria-ajtaja-majus-11-tol/

,