Illúzió és inspiráció?

Juhász Anna irodalmár exkluzív beszélgetése Barabás Mártonnal, a Műcsarnok Prima Primissima díjas kiállítójával, melyet a Barabás Lőrinc Quartet koncertje kísér a Műcsarnok Apszisában. A január 8-i programon Barabás Márton alkotói periódusainak bemutatása mellett a beszélgetésben a generációs párbeszéd és saját hang kialakulásáról is kérdezi vendégeit Juhász Anna.

Barabás Márton (1952) három és fél évtizede alakuló, műfaji szempontból sokszínű életművének egyik legjellemzőbb elvont motívuma a zene, valamint a zeneiséget jellemző fogalmak, mint az ismétlés, a repetíció, a rész és az egész egymáshoz való viszonyának kérdése; a másik pedig a zene megtestesülését jelképező konkrét motívum, a zongora (és egyéb hangszerek, illetve a zenéhez kapcsolódó tárgyak), melyek szervezőelemként alkotói periódusainak mindegyikében központi szerepet játszanak. A Műcsarnok termeiben rendezett visszatekintő kiállítás festményeinek, objektjeinek, installációinak valamint könyvszobrainak bemutatásán keresztül célozza meg Barabás Márton komplex életművének „rekonstrukcióját”.

A Barabás Lőrinc Quartet 2015-ös megalakulása óta három nagylemezt jelentetett meg (Beardance 2016, Other Than Unusual 2018 és Open 2021). A zenekar az instrumentális popzene és a jazz mellett számos stílust emelt be műsorába. Barabás szerzeményeiben a világzenei és klasszikus zenei hatások is nyomonkövethetőek.

Barabás Lőrinc Quartet:

Barabás Lőrinc – trombita

Premecz Mátyás – billentyűk

Ajtai Péter – nagybőgő

Klausz Ádám – dobok

Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser ma hazánk egyik legsikeresebb irodalmi szervezője, 2005 óta az ország legnagyobb irodalmi és művészeti rendezvény-sorozatainak megálmodója és megvalósítója.  Munkája során készít összművészeti estet, gondolkodik képzőművészeti projektekben és törekszik arra, hogy a művészeti ágakat összekapcsolva vigye közelebb a kultúrát a közönséghez, emellett külön sorozatot indított Generációk estje címmel, amiben koncentráltan a hazai művész generációk bemutatásán dolgozik.  

Illúzió és inspiráció?
Zenés beszélgetés | Barabás Márton | Juhász Anna | Barabás Lőrinc Quartet
(január 8., szombat, 15:00 – Műcsarnok)

További információ: http://mucsarnok.hu/program/programok.php?mid=a7FJhMzYa0RlcAgZtTK9h6

, ,