Januári tárlatvezetések Françoise Gilot jubileumi kiállításán

Szeretettel várunk mindenkit a január 8-án, január 15-én és január 22-én 16:00-kor megrendezésre kerülő tárlatvezetéseinkre, melyeknek keretében Kovács Krisztina, művészettörténész, Galériánk művészeti vezetője kalauzolja körbe a látogatókat GILOT100, Françoise Gilot jubileumi kiállításán a Várfok Galériában.

Időpont: 2021. január 8., 15. és 22, szombat, 16:00
Helyszín:
Várfok Galéria (1012 Budapest, Várfok u. 11.)
Időtartam:
60 perc
Regisztráció:
20 fő

*** A vezetés magyar nyelvű. A programon való részvétel ingyenes, de kizárólag védettségi igazolvánnyal lehetséges és előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a galeria@varfok-galeria.hu címen lehetséges a választott időpont megjelölésével. A nagy érdeklődésre való tekintettel, egy e-mail címről maximum 2 fő regisztrációját tudjuk fogadni.***

GILOT100
Françoise Gilot jubileumi kiállítása

A Várfok Galéria művészkörének legendás alkotója, Françoise Gilot (1921, Neuilly-Sur-Seine /F) idén ünnepli 100. születésnapját. A Várfok Galéria egy nagyszabású retrospektív-jellegű kiállítással kíván tisztelegni az alkotó előtt, mely Gilot 100. születésnapján, 2021. november 26-án nyílik meg.

A kiállítás a művész munkásságának minden korszakából felvonultat műveket. A tárlat évtizedek fáradhatatlan tehetségének ünnepe: magángyűjteményekből újra felbukkanó lenyűgöző festmények, monumentális méretű lebegővásznak, Magyarországon először megtekinthető alkotások bizonyítják Françoise Gilot méltó helyét a művészettörténetben. Utóbbit az is mutatja, hogy művei olyan neves közgyűjteményekben találhatóak meg, mint a New York-i The Metropolitan Museum of Art vagy a párizsi Centre Pompidou.

Françoise Gilot majd’ 80 évet átívelő festészeti munkássága diadal, életműve az utóbbi évtizedekben fokról fokra került az őt megillető helyre. Számos csatát kellett megvívnia, míg levetkőzte magáról a „Picasso múzsája” címet és a szakma világszerte elsőrangú, önálló művészként ismerte el. Művészetének gyökerei a 20. századi művészet forradalmi virágkorába vezetnek vissza, ahol közvetlen kapcsolatban állt a kor olyan jeles alkotóival, mint Braque, Matisse, Juan Gris, Paul Éluard, André Breton, Aragon, Cocteau és Robert Capa. A kiállítás otthont ad a fotográfus legendás képének is, melyet 1948-ban Gilot-ról és Picassóról készített.

Rozsda Endrének, a magyar származású szürrealista festőnek köszönhető, hogy Gilot csatlakozott a Várfok Galéria művészköréhez. A legendás művészkapcsolatnak állít emléket a Várfok Project Room a Françoise-ról álmodom: Françoise Gilot és Rozsda Endre barátsága c. kiállítással. A fotókkal, festményekkel és rajzokkal mesélő tárlat azt a kifinomult nyelvet próbálja megszólaltatni, amit Gilot és Rozsda beszélt egymás között – a festészetben rejlő kölcsönös megértés legszebb megnyilvánulásaival találkozhatunk, egy életre szóló barátság örök lenyomataiként.

Françoise Gilot a múlt évszázad művészetének utolsó szemtanúja – a Várfok Galériában őt éltető kiállítás személyén és festészetén keresztül történő időutazás.

A kiállítások 2021. november 27. és 2022. január 29. között tartanak nyitva, keddtől szombatig 11-18 óra között látogathatóak.

A kiállítás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Robert Capa: Picasso az élettársával, Françoise Gilot-val és az unokaöccsével, Javier Vilato-val a tengerparton. Golfe-Juan, Vallauris, Franciaország, 1948. augusztus © International Center of Photography/Magnum Photos című fotográfiájáért köszönet a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központnak.

Forrás: Várfok Galéria