„Rögzíteni a változást” – Kontha Dora Soulscapes című kiállítása a TOBE Galleryben

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

2022. február 5-ig látogatható a TOBE Gallery legújabb, egyéni, Kontha Dora nevéhez fűződő kiállítása a Soulscapes / Lélekképek. Az 1987-es születésű, Koppenhágában élő, fotóművész második önálló bemutatkozása során újra tanúbizonyságot tesz arról, hogy vizuális művészete nem csupán esztétikai szempontú kísérletezés a mondanivalója kifejezéséhez, de annak nagyon mély filozófiai, emberi tartalma is van.

Kicsit ellent is mondok magamnak, mert a több sorozat elemeiből ízelítőt adó tárlat egyik érdekessége maga a kísérletezés. Dora ugyanis olyan lélektani folyamatokat próbál minden alkotásával mintegy „illusztrálni”, amely komoly kísérletezés eredményeként elevenedik meg a képein. A művész az alkotási folyamat részeként a körülötte megtalálható anyagok (mint föld, ételecet, víz, hő) bevonásával éri el azt a hatást, amely a fotográfiákon megjelenik. Sőt, még ennél is tovább megy, mert a nagyméretű, színes alkotások közt találhatóak meg olyanok is, amelyek még mindig változnak. Például a bennük lévő nedvesség folyamatos elpárolgásával még nem érték el végső formájukat. (A forma szó használata itt a szín és a kirajzolódó alakzat jelentését foglalja magában.) Az alkotási folyamat tehát nem ér véget az alkotás látszólagos elkészültével, az alkotó rábízza magát a természetre/univerzumra/Istenre (kinek-kinek választása szerint).

A sorozatok mögötti jelentéstartalmak mind magából, az alkotóból fakadnak. Az általa választott témák megjelenítése így személyes is. Olyannyira nem csupán a párkapcsolati témát vizualizáló Wish you the best című sorozatának részletei, de a demenciával küzdő nagymama betegségéhez köthető, elmosódó portrék sorozata, amely önarcképet is tartalmaz és a poszterszerű, a papír természetét, mint az alkotás megtestesítőjét is visszaadó képek egymással is harmóniában vannak, hiszen minden mögöttes tartalom, gondolat Doraból fakad.

A kiállítás teljes anyagára igaz, hogy a képek dinamikája változik, és ez azokra az alkotásoknak is a jellemzője, amelyek véglegesnek tekinthetőek megjelenésükben.

Dora Kontha a változás folyamatosságát ismerte fel, és mutatja meg esztétikai értelemben is szemet gyönyörködtető képein keresztül mindenkinek. Azt a típusú változást, amelynek a vége definiálatlan marad, hiszen sem a kapcsolataink, sem a saját arcunk változásai, sem a demenciával élők agyi folyamatai nem ismerhetőek előre. A képeinek misztikussága pedig ebben az alázatosságot megkívánó felismerésébe van kódolva.

Ha leegyszerűsítem, akkor András László nem is annyira egyszerű versét kell idézzem.

András László: Mikor van vége

Akkor van vége, amikor vége van.
És nem akkor van vége, amikor befejeződik, mert ha vége van, akkor még folytatódhat ugyan, de ez nem jelent semmit.
És nem akkor van vége, amikor másutt (máskor, mással etc.) basznak, hanem amikor vége van.
És nem akkor van vége, amikor észreveszik, hanem amikor vége van, és nem is akkor, mikor kimondják vagy kigondolják vagy elhiszik vagy meglátják, hanem amikor vége van.
És nem akkor, amikor valami új elkezdődik, mert attól, hogy vége van, még nem kezdődik el semmi sem.
Vége nem akkor van, amikor szakítanak, otthagynak, összevesznek, elmennek, lelépnek, kirúgnak, kiugranak.
Akkor van vége, amikor vége van.

Amikor vége van, akkor van vége.
Nem akkor van vége, amikor már nincs értelme, mert amikor már nincs értelme, akkor még lehet nagyon sokáig és nagyon rosszul.
Nem akkor van vége, amikor befejeződik, mert lehet, hogy mikor befejeződik, még egyáltalán nincs vége.
Nem akkor van vége, amikor véget akarnak vetni, mert amikor véget akarnak vetni, akkor még javában tart.
Nem akkor van vége, amikor valami új elkezdődik.
Attól, hogy valami új elkezdődik, még nem lesz vége, mert talán éppen ahhoz kell a valami újnak elkezdődnie, hogy ne legyen vége.
Nem akkor van vége, amikor minden érv a mellett szól, hogy vége van, és nem akkor, amikor ezeket az érveket fel is sorakoztatják.
Akkor van vége, amikor vége van.

Ha szerdán délután háromkor vége lett, attól még lehet, hogy este hatkor, vagy csütörtök reggel ismét úgy érezzük, javában tart, és csak két évvel később, kedden délelőtt tízkor leszünk benne biztosak, de vége nem akkor van, amikor biztosak leszünk benne, hanem amikor vége van.
És lehet, hogy közben még azt hisszük néha, hogy úgy van, mint régen, pedig dehogy.
Mindig úgy van, ahogy most van, most pedig vége van.
Amikor vége van, akkor nehéz.
Ezért van az, hogy egyesek abbahagyják, mielőtt vége lenne, mások viszont továbbcsinálják, amikor már rég vége van.

Dora Kontha kiállítása 2022. február 5-ig tekinthető meg a Palotanegyedben található TOBE Galleryben. 

Fotók: SOULSCAPES / LÉLEKKÉPEK
Kontha Dora
2021
TOBE Gallery
a TOBE Gallery jóvoltából

,