Network ősbemutató a Centrál Színházban Alföldi Róberttel, Martinovics Dorinával, László Zsolttal, Fehér Tiborral és Bodrogi Gyulával

Szuperprodukcióra, történetének legmonumentálisabb előadására készül a Centrál Színház. 2022. január 15-én Sidney Lumet 1976-os, sokszorosan Oscar-nyertes filmjét, a Network-öt Lee Hall adaptációjában állítja színpadra.  Mikor egy kiszolgált, megtépázott sikerű bemondónak felmondanak, ő élő adásban bejelenti, öngyilkos lesz. A látványos videótechnikát felvonultató, a média mákonyos hatalmáról szóló előadásban többek között Alföldi Róbertet, Martinovics Dorinát, László Zsoltot, Fehér Tibort és Bodrogi Gyulát láthatják majd a nézők. A hazai ősbemutatót Puskás Tamás rendezi.

Nem nagyon van időszerűbb, provokatívabb és elképesztőbb történet a Networknél. Sidney Lumet sokszorosan Oscar-nyertes filmjének látványos színpadi adaptációja apokaliptikus szatíra a média pokoli hatalmáról. Howard Beale, az esti Híradó bemondója. Amikor huszonöt év után alacsony nézettség miatt a csatorna kirúgja, végső kétségbeesésében közli, hogy élő adásban lesz öngyilkos. A morbid bejelentés példátlan reakciókat szül – az egész világ a feje tetejére áll…

Sidney Lumet alkotása, a Network elsőként szólt a televízió hatalmáról és manipulációiról egy fiktív tévétársaság, a UBS ürügyén, melynek vezetői a nézettség érdekében a leggátlástalanabb eszközöktől sem riadnak vissza, miközben a valóság helyett csupán annak illúzióját közvetítik a nézők felé. A filmet 1977-ben 10 kategóriában jelölték Oscar-díjra, és ebből 4-ben győzedelmeskedett: Paddy Chayefsky a legjobb eredeti forgatókönyvért vehette át a díjat. Közel negyedszázaddal a premier után, 2000-ben a Network-öt az amerikai filmes örökség részévé nyilvánították, az Amerikai Filmintézet (AFI) 2007-es listáján pedig minden idők 100 legnagyobb amerikai filmje között a 64. helyen szerepel. 2006-ban az Amerikai Forgatókönyvírók Szövetsége Paddy Chayefsky forgatókönyvét minden idők 10 legjobb forgatókönyve közé választotta.

A Bryan Cranston főszereplésével bemutatott, óriási sikerű színpadi adaptációt követően a Centrál Színházban Alföldi Róbert bújik Howard Beale, hírolvasóból lett próféta bőrébe. A szerepet a filmben Peter Finch játszotta. A legendás Faye Dunaway főszereplésével kultfilmmé vált Network itthoni, színházi ősbemutatóján Martinovics Dorina játssza a sorsfordítóan ambiciózus, gyönyörű producert. Az új bemutatóban Arthur Jensen, a médiamogul szerepében a Vidám Színpad volt igazgatója, a legendás színész, Bodrogi Gyula lesz látható.

A hazai ősbemutatót Puskás Tamás rendezi, aki elmondta: „Ritkán olvas az ember olyan darabot, ami ilyen erővel vágja mellbe, mint ez. Pontosan szól a frusztrácóinkról, az elégedetlenségünkről és arról, hogy mennyire nehéz ebben a globális világban élni és azt jól csinálni! Ez a darab pontos tükröt tart, melybe sajnos nem nagy öröm belenézni. 1976-ban ez inkább egy szatíra volt, mára tanmesévé vált. Az előadás 90 perce alatt szoros frigyre lép film és színház a színpadon.”

A látványos videótechnikát felvonultató, a média mákonyos hatalmáról szóló előadásban többek között Alföldi Róbertet, Martinovics Dorinát, László Zsoltot, Fehér Tibort és Bodrogi Gyulát láthatják majd a nézők. Az előadás mozgóképes világáért Gothár Márton felel, a díszlet- és jelmeztervező Pallós Nelli, az előadás eredeti zenéjét Puskás Dávid szerezte.

https://www.facebook.com/Szinhaz.Central/

Forrás: Centrál Színház