Faragó Ágnes MERÍTÉS című kiállítása az Artézi Galériában

Rajkó Andrea Fenya

Az óbudai Artézi Galéria 2021-ben rendezett kiállítás sorozata egyéni bemutatóval zárul. Faragó Ágnes több csoportos kiállításon is részt vett az elmúlt években a Galériában (például a kortárs művészek önarcképeiből rendezett kiállításon két dinamikus, expresszív önvallomásával szerepelt).

Eredeti végzettsége szerint rajz és matematika tanár, az Eszerházy Károly Egyetemen, majd 1990-ben szerzett tipográfus diplomát a Magyar Iparművészeti Főiskolán. Ezernél több könyvet, címlapot tervezett. Festő és alakrajz tanulmányokat folytatott a Dési Huber Művészeti Körben, Klimó Károly és Tamás Ervin koordinálásával, tagja a Szolnoki Képzőművészeti Társaságnak is. Kísérletező alkotó, aki sosem hagyta abba a tanulást. A Magyar Nemzeti Galéria Kör tagja, melyet Sinkó István festőművész, művészeti író vezet. A mostani kiállítását is Sinkó nyitotta meg.
Faragó Ágnes 2006-ban kezdett újra festeni. 2009-ben fedezte fel a sárospataki Nemzetközi Képzőművészeti Szabadiskolát, ahova nyaranta visszajár festeni és rendszeresen kiállít a csoport művészeivel. 2021-ben Urbán György-díjat kap.

14 egyéni és 31 csoportos kiállításon mutatta be műveit. Gyakran készít sorozatokat, ezek közül a legismertebb a Tojás című, mely kb. 60 darabból áll. Egyaránt foglalkoztatta a tojás, mint alakforma és mint a legősibb szimbólumok egyike. A jelenleg látható kiállításon is több sorozatából is szerepelnek farostra vagy vászonra akrillal festett képei (Templomkocka, Városlakó sétái, Kút). Gyakran kollázsmetszeteket is beilleszt munkáiba. Műveltségéből és a folyamatos önképzésből, továbbképzésből is következik, hogy foglalkoztatják az archaikus formák, a látvány geometrikus és szürreális elemei. Egyszerre kötődik a hagyományokhoz és a modernitáshoz. Kiegyensúlyozott vonal és színrendszerek jellemzik, a valőrök harmóniája, a tónusok finom átmenetei.

Sok a játékos elem (Templomkocka, Kezek bábja) és a csendes irónia is (Konstrukció, Dekonstrukció) képalkotó módszerében. Olykor expresszív gesztusokkal, vastagon felrakott fraktálokkal kísérletezik (A káosz embere, Ég és föld). Általában líraiak, esztétikusak a munkái, különösen azok, amelyeknél a címadással is utal a kultúra – és vallástörténeti előzményekre (Beszéld el sorozat, Pillantás a kútba, Álmok kútja sorozat).
 
A kiállítás 2021. december 22-ig látható, előzetes bejelentkezés után.  

Katalógus

Forrás: Artézi Galéria