Új bemutató a Hevesi Sándor Színházban

„…Egy Morvaországból vallásáért kiüldözött protestáns lelkész csodálatos égi jelenéseket hirdetett. Látomásait ki is adta, s azokban megjövendölte az Ausztria-ház bukását s dicsőséget jövendölt a Rákóczi-háznak. Jóskönyve nagy népszerűségre tett szert. Egy példányt XIV. Lajosnak is megküldött. A próféta életével fizette meg vakmerő látomásait. Az eperjesi vértörvényszék előbb kezét, majd fejét vágatta le, de jóslata a Rákóczi szabadságharc csillaga lett. Azt követték, arra hivatkoztak, abban bíztak a kurucok jó és rossz időben egyaránt…. II. Rákóczi Ferenc az első élő összekötő kapocs a nemesi nemzet és a jogtalan nép között. Valóban a gondviselés nyilatkozott meg személyében, s ha a szabadságharcot befejező béke Rákóczi egyéni pályáját ketté is törte, de mégis az nyújtotta az alapot ahhoz, hogy a magyarság alkotmányos keretek között foghasson hozzá kimerült erőinek regenerálásához…”

1711-2021.

Háromszáztíz éve, hogy a szabadságharc befejeződött. Ez a mű a kezdetektől kíséri végig a harcot, a végkifejletig. Egyik szálon bemutatja, milyen módon próbálták a nagyhatalmak, önző érdekeik szerint kihasználni, felemelni, vagy eltiporni a magyar szabadságharcot. Ezzel párhuzamosan látjuk a fejedelmet, amint ellenlépéseket tesz, nemzete érdekében használja és kihasználja a nagyhatalmak ármánykodását. Ez az egyetlen olyan egész estét betöltő színházi produkció, mely megemlékezett a Magyar szabadságharc leverésének 300. évfordulójáról.

Moravatz Levente – Balásy Szabolcs – Horváth Krisztián
A fejedelem
musical két felvonásban

Bemutató: 2021. december 17. 19 óra
HEVESI SÁNDOR SZÍNHÁZ
Zalaegerszeg

https://www.hevesisandorszinhaz.hu/eloadasok/nagyszinpad/1788/moravetz_levente_-balasy_szabolcs-_horvath_krisztian_a_fejedelem

Forrás: Hevesi Sándor Színház