Az év utolsó világsztár fellépője a BJC-ben!

Bill Stewart perfekcionista, mégis lélekkel teli játékmódja több generációnyi jazz-dobost inspirált és inspirál mai napig, több tucat jazz lemez megszólalását emeli a legmagasabb fokra, miközben élőben – az aktuális zenekar stílusától függetlenül – minden pillanatban száz százalékos jelenlétével varázslatos élményt nyújt.

Az ízlésesség, stílusérzék és a zeneiség hatja át minden leütését, teljes értékű melodikus hangszerré emelve a dobfelszerelést. Nem véletlenül választotta őt rendszeresen partneréül John Scofield és Pat Metheny, sokszínűségét pedig bizonyítja, hogy Maceo Parker, Lonnie Smith, Michal Brecker és Nicholas Payton mellett is remekelt. Poliritmikus, dallamos, történetmesélős dobolása mellett a függetlenítés egyik legnagyobb mestere, így a kézzel megszólaltatott pergő, tamok és cintárnyérok mellett azonos fontosságú szerephez jut játékában a lábdob és a lábcintányér is. Szólói szintén egyediek, soundja és kiapadhatatlan kreativitása miatt akár néhány ütemből könnyedén felismerhetőek. A jazz zene iránti elkötelezettségéről a több mint száz albumon hallható zenekari közreműködése mellett ezres léptékű, ritkaságokat rejtő bakelitlemez gyűjteménye is tanúskodik. Bill Stewart saját bevallása szerint a zenei karrierje kezdetén ért sokszínű benyomásnak és a különböző stílusirányzatok felé való nyitottságának köszönheti, hogy teljesen egyedi, saját hangot volt képes már pályája elején megalkotni.

Zenekarvezetőként első lemezét 1990-ben jelentette meg Think Before You Think címmel, melyet legújabb, 2018-ban megjelent Band Menu című lemezéig további tíz album követett. Saját neve alatt futó zenekarának koncertjén korábbi, elsősorban a legutóbbi lemezén megjelent szerzeményei közül válogat, melyek lélegzetelállító megszólalását a korongon is közreműködő két világklasszis zenésztársa szavatolja a bőgős Larry Grenadier és szaxofonos Walter Smith személyében.

BILL STEWART TRIO – 2021.12.11. 20.00

Bill Stewart – dob, Larry Grenadier – bőgő, Walter Smith – szaxofon

Forrás: BJC