„Mondd képekben” – Esterházy Art Award 2021 kiállítás a Ludwig Múzeumban

Szerző, fotók: Tóth Judit Nikoletta

Az Esterházy név művészeti vonatkozása sokunk számára a nem annyira rég elhunyt író, Esterházy Péterhez (1950-2016) köthető. A történelmi múltú család tagjainak mecénási tevékenységének folyamatossága köszön vissza a Ludwig Múzeum legújabb, 2022. február 13-ig látogatható, csoportos, az Esterházy Art Award tárlatában. A kétévente odaítélendő elismeréshez kapcsolódó a díjhoz köthetően tematikus kiállítás elődjét személyes örömömre, éppen édesapám születésének évében, 1937-ben indította útjára Esterházy V. Pál (1901–1989).

Az első Esterházy Művészeti Díjat képzőművészeti kategóriákban több évtizedes, a világtörténelem eseményei hatására változó intenzitású mecénási tevékenység követte. Az idei kiállítás érdekességeként ezt a tevékenységet dolgozta fel kortárs leszármazottja, Esterházy Marcell (1977-) a kiállítótermek közül az elsőben megtekinthető videokollázsában.

A kétévente meghirdetésre kerülő – összesen 15 000 euró értékű – díjhoz kapcsolódó kiállításon 282 pályázó alkotásai közül válogatta ki a 26 jelöltet a független, nemzetközi szakértői. Mivel az Esterházy Art Award nem csupán a tehetséges kortárs alkotók támogatására fókuszál, hanem célja az is, hogy a tehetségek közül új gondolkodásmódot és tendenciákat is kiemeljen nem meglepő, hogy a nagyon változatos, szinte szó szerint is sokszínű, hatalmas terekben berendezett tárlat sokszor modern, a korszakhoz illeszkedő – hiszen az alkotó abból táplálkozó önkifejezéssel -, vizuálisan, mégis filozofikus magasságokkal bír.

A 2021. évre beválogatott pályaművek közt a festészet, a szobrászat, a kollázs, a videokollázs, a grafikai művek és a fotográfia is szerephez jutott. A több, nagyméretű teret betöltő, sokszor önmagukban is hatalmas alkotások elhelyezése nem csupán a vizuális befogadást segíti, de a sokrétű élmény feldolgozását is.

A közel harminc alkotó műveiből ízelítőt adó tárlat nem csupán egy-egy alkotást, hanem a művészek sorozatait mutatja meg közönségének. Az ilyen értelemben „tematikus” sorozatok pedig önmagukban is arra utalnak, hogy az alkotó az alkotás folyamatában az általa megfigyelt jelenséget értelmezve önti a gondolatait vizuális formába. A sorozatok a megfigyelt jelenség megértéséhez viszik közelebb alkotójukat, nem egy pillanatnyi hangulatot adnak vissza. Már csak azért sem mert az ugyanarra a témára épülő következő megfigyelési szempont megváltoztathatja az alkotó hangulatát akkor is ha véleménye alapvetően nem változik.

Ettől a kortárs tehetségek műveit felsorakoztató tárlat nem unható meg a szó klasszikus értelmében. A befogadói oldalnak változatos, önmagában és egységében is maradandó, minimum tér-forma-szín, de aki ezen túl képes tekinteni gondolati szintű élményt is ad. Hiszen az alkotók minden esetben a gondolataikat, a gondolkodásmódjukat vetítik ki képzőművészeti alkotások formájában. A világ, az élet, önmaguk megértéséhez használják önkifejezés eszközeként a szemmel befogadható, de értelmezésében ezen túlmutató világot.

A díjra jelölt kiállító művészek:

Balázs Nikolett, Bilak Krystyna, Czene Márta, Dallos Ádám, Dóra Ádám, EJTECH – Kárpáti Judit Eszter és Esteban de la Torre, Fábri Zachary, Fridvalszki Márk, Horesnyi Bálint, Kádár Emese, Kiss Adrian, Kiss Adrienn Mária, Koós Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Melkovics Tamás, Neogrády-Kiss Barnabás, Pintér Gábor, Rózsa Luca Sára, Rudas Klára, Schwéger Zsófia, Süveges Rita, Szabó Eszter, Tollas Erik, Tranker Kata, Trapp Dominika, Ulbert Ádám

A 2021-es Esterházy Art Award díjazottjai: Rózsa Luca Sára, Tranker Kata és Ulbert Ádám, akiknek ezúton is gratulálunk.

https://www.ludwigmuseum.hu/kiallitas/esterhazy-art-award-short-list-2021